Kategórie

Štedrák, recept na kráľa medzi vianočnými koláčmi

Štedrák, recept na kráľa medzi vianočnými koláčmi

Vianočné pečenie patrí neoddeliteľne k sviatočnému obdobiu. V kucbyni to rozvoniava škoricou, kakaom a čerstvým kváskom. Na Slovensku však máme aj koláč, ktorým sme na Vianoce výnimoční – štedrák. Odkiaľ pochádza a ako si ho pripraviť?

Postup – Štedrák

  1. Zmiešajte sušené droždie s polohrubou múkou.
  2. Pridajte cukor, žĺtky, mlieko a štipku soli.
  3. Začnite miesiť cesto a postupne doň pridávajte kúsky zmäknutého masla.
  4. Vymiesene cesto prikryte a nechajte nakysnúť, kým zdvojnásobí objem.
  5. Medzičasom si rozsekajte orechy.
  6. Pripravte si štyri plnky:
  7. → Maková: zmiešajte mletý mak, cukor, citrónovú kôru, vanilku a mlieko.

    → Orechová: zmiešajtete mleté orechy, cukor, citrónovú kôru, vanilku a mlieko.

    → Lekvárová: zmiešajte lekvár s rumom.

    → Tvarohová: mixérom vymiešajte tvaroh, cukor, žĺtky, vanilku a hrozienka.


  8. Nakysnuté cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a každú časť vyvaľkajte na tenký plát.
  9. Začnite vrstviť v poradí: mak – lekvár – orechy – tvaroh.
  10. Z odrezkov cesta urobte mriežku na povrchu koláča.
  11. Pečte pri 150 °C s obojstranným ohrevom asi 50 minút.
  12. Po upečení koláč poprašte práškovým cukrom a nechajte vychladnúť.

Recept pre vás pripravoval Ľuboš Kovaľ alias @ucitelzholky, na okrúhlu formu (28 cm). Ak budete robiť na veľký plech, prepočítajte si recept na kilo múky. Ak vám ostane z cesta, môžete z neho pripraviť napríklad šišky.




Čo je štedrák a odkiaľ pochádza?

Štedrák je jedným z najznámejších a najtypickejších slovenských sviatočných koláčov, ktorý si môžete v priebehu Vianoc pripraviť. V minulosti bol považovaný za kráľovský koláč, pretože sa piekol iba na Štedrý deň – odtiaľ pochádza aj jeho názov. Symbolizoval hojnosť a štedrosť rodiny, ktorá mala na sviatočnom stole všetko, čo dom ponúkal. Základ tvorili mak, orechy, lekvár aj tvaroh. Čím viac vrstiev koláč mal, tým lepšie. Spojenie týchto plniek v jednom koláči totiž predstavovalo želanie bohatého a plodného roka.


Prvé písomné zmienky o koláči podobnom dnešnému štedráku pochádzajú už z 18. storočia z oblasti západného Slovenska. Recepty sa po celé generácie odovzdávali ústne a rodiny si ich prispôsobovali podľa svojich možností – niekde dominoval mak a orechy, inde bol štedrák koláč plný tvarohu a slivkového lekváru.


Najtradičnejšiu podobu mal štedrák ako vysoký koláč z kysnutého cesta vrstvený niekoľkými náplňami. Postupom času sa však začali objavovať nové varianty – niekde sa vrstvy ubrali, inde pridali. Dokonca sa v našich domácnostiach začal piecť nekysnutý štedrák, čo malo zjednodušiť a zrýchliť dobu jeho pečenia.


Čo región, to iný recept

Žiadny recept nie je nemenný – obzvlášť vtedy, ak je tu s nami už 300 rokov, ako práve štedrák. Hoci základ ostáva aj po takom dlhom čase rovnaký – cesto a niekoľko vrstiev plnky – regionálne rozdiely sa prejavili v surovinách aj v tvare:


⬅️ Západné Slovensko: Tu sa najčastejšie pripravoval klasický vianočný štedrák z kysnutého cesta. V tom pravom nechýbala ani jedna plnka – mak, orechy, lekvár a tvaroh. V minulosti bol pečený vo vyšších plechoch alebo okrúhlych formách.


⬆️ Stredné Slovensko: Gazdinky využívali bohatstvo orechov a maku, ale namiesto lekváru niekedy pridali sušené ovocie. Objavoval sa aj štedrák vo forme závinu – cesto sa zrolovalo a plnky sa ukladali po dĺžke.


➡️ Východné Slovensko: Miestne pekárky a pekári si, najmä s postupom času, obľúbili štedrák z lístkového cesta, a to najmä v prípadoch, keď im už neostával čas na kysnutie. Plnka sa však výrazne neodlišovala – len jej množstvo bolo prispôsobené krehkému cestu.


Moderná doba si však žiada aj moderné riešenia. Ničím výnimočným dnes nie je ani bezlepkový štedrák pre celiatikov či kváskový štedrák pre priaznivcov kváskového pečenia.

Najlepšie recepty na vianočný štedrák

Najmä s nástupom internetu sa zaručené rodinné recepty a postupy začali postupne prekrývať a meniť. Výsledkom je tak množstvo receptov na typický vianočný koláč. Poďme sa preto pozrieť na tie najlepšie z nich.

Tradičný kysnutý štedrák

Ak hľadáte čo najtradičnejší recept a štedrák si chcete pripraviť rovnako, ako to pred rokmi robili naše staré mamy, siahnuť by ste mali po kysnutom ceste a poctivom prekladaní štyrmi druhmi plniek. Recept hore ↑

Štedrák z lístkového cesta

Modernejšia a časovo menej náročná podoba obľúbeného vianočného koláča. Hoci si môžete lístkové cesto pripraviť aj doma, odporúčame vám kúpiť si ho v chladenej či mrazenej podobe. Vďaka tomu vám bude stačiť pripraviť si plnky – zmiešaním surovín z predošlého receptu.

Pri lístkovom variante štedráka však buďte obozretní. Najmä pri prekladaní cesta do formy alebo pekáča sa totiž môže ľahko natrhnúť. Aby ste tomu predišli, používajte rozumné množstvá náplní a s cestom pracujte opatrne.

Štedrák ako závin

Ďalšia verzia vhodná pre pekárov – improvizátorov. Suroviny sú v porovnaní s tradičným kysnutým štedrákom rovnaké, iný je len postup a výsledok. Plnky sa v tomto prípade nevrstvia, ale rozdelia na pásy po dĺžke cesta. Cesto sa zroluje a vytvorí sa veľký závin. Po prekrojení vyzerá štedrák veľmi bohato a členito – jednotlivé rezy totiž odhaľujú všetky plnky vedľa seba.

Moderné varianty štedráku

Aj keď je štedrák tradičným receptom, neznamená to, že si ho nemôžeme pripraviť modernejším spôsobom. Vďaka tomu si ho budú môcť vychutnať aj ľudia, ktorí si klasické cesto musia (či chcú) odoprieť.

  • 💚 Bezlepkový štedrák – cesto sa pripraví zo zmesi bezlepkových múk (mandľovej, kokosovej či kukuričnej), aby si ho mohli vychutnať aj celiatici.

  • 💚 Kváskový štedrák – namiesto droždia sa použije kvások, ktorý si celý rok udržiavate v dobrej kondícii. Tým získate ľahšie stráviteľné cesto s jemne kyslastou chuťou.

Ako skladovať štedrák?

Štedrák chutí najlepšie čerstvo po upečení, no vďaka hutným plnkám vydrží vláčny dlhšie než iné koláče. Ak ho chcete uchovať na sviatky, odporúča sa nechať ho úplne vychladnúť a potom zabaliť do čistej bavlnenej utierky. Takto uskladnený v chladnej miestnosti alebo v chladničke vydrží po dobu približne 3 – 4 dni. Ak však budete mať šťastie, postojí vám aj týždeň. V prípade, že máte suchšiu domácnosť, môžete ho vložiť aj do uzatvárateľnej nádoby, aby nevyschol.


Na dlhšie skladovanie je vhodné štedrák zamraziť. Najlepšie je nakrájať ho na jednotlivé porcie, zabaliť do potravinovej fólie a uložiť do mrazničky. Pri rozmrazovaní ho nechajte najprv pri izbovej teplote a pred podávaním ho môžete krátko ohriať v rúre – vráti sa mu pôvodná vôňa aj chuť. Štedrák však ohrievajte postupne po kúskoch, aby po vychladnutí zbytočne neobschol a nestvrdol.


FAQ – najčastejšie otázky a odpovede

Čo je to štedrák?

Štedrák je tradičný slovenský vianočný koláč z kysnutého cesta, ktorý má zvyčajne štyri vrstvy plniek – makovú, orechovú, tvarohovú a lekvárovú. Symbolizuje hojnosť a štedrosť na Štedrý deň.

Kedy sa pečie štedrák?

Najčastejšie na Štedrý deň ráno alebo deň predtým, aby bol čerstvý na večeru. V niektorých rodinách sa pripravuje aj počas celých Vianoc.

Aký je rozdiel medzi štedrákom a inými vianočnými koláčmi?

Na rozdiel od bežných koláčov má štedrák viacero vrstiev plniek, ktoré spájajú všetky tradičné chute slovenských Vianoc – mak, orechy, tvaroh a lekvár – v jednom koláči.

Dá sa pripraviť štedrák aj bez kysnutého cesta?

Áno, existuje štedrák bez kysnutia, ktorý sa robí z lístkového cesta. Je rýchlejší, ale chuťou sa mierne odlišuje od tradičného kysnutého.

Je možné pripraviť bezlepkový štedrák?

Samozrejme. Bezlepkový štedrák sa robí zo zmesi bezlepkových múk. Plnky zostávajú rovnaké, iba cesto je upravené.

Ako dlho vydrží štedrák čerstvý?

Najlepšie chutí čerstvý, ale v chlade a prikrytý utierkou vydrží 3 – 4 dni. Dá sa aj zamraziť.

Aká je symbolika štedráka?

Každá plnka mala svoj význam – mak predstavoval hojnosť, orechy zdravie, lekvár úrodu a tvaroh prosperitu. Preto sa štedrák piekol práve na Štedrý deň.

Dá sa štedrák piecť aj ako závin?

Áno. Existuje verzia štedráku ako závinu, v tom prípade sa plnky ukladajú vedľa seba a cesto sa zroluje. Po rozkrojení pôsobí veľmi dekoratívne.

Autor článku

Autor článku Lukáš Pancurák

Lukáš Pancurák

Milovník cestovania, chutného jedla a času stráveného v dobrej spoločnosti. Dlhoročný novinár a copywriter. Keď neobjavujem nové miesta, pravdepodobne píšem a tvorím obsah. Rád si rozširujem obzory v najrôznejších oblastiach, keďže verím, že život je o nekonečnom vzdelávaní sa.

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Osviežujúca jahodová torta

Osviežujúca jahodová torta

Pozývame vás do sveta osviežujúcich chutí s úžasným receptom na nadýchanú jahodovú tortu.

Krehké mandľové Amaretti

Krehké mandľové Amaretti

Je načase oprášiť výbavu na pečenie a pustiť sa do pečenia. Tento rok môžete začať s touto netradičnou cukrovinou, ktorá pochádza až z ďalekého Talianska. Krehké amaretti z našej mandľovej múky prevoňajú váš domov a potešia brušká celej rodiny.  Pripravte si tieto ingrediencie: 100 g mandľovej múky Grizly 300 g múčkového cukru + cukor na posypanie štipka kypriaceho prášku mletá vanilka...

Recepty z mandľovej múky – čokoládový lava cake

Recepty z mandľovej múky – čokoládový lava cake

Famózny lávový koláč alebo lava cake okúzli nielen vás, ale aj vašich blízkych. S pomocou nášho receptu ho zároveň vyčarujete behom chvíľky.

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.