Pistácie: Malé orechy s veľkým prínosom
Nie sú len pochúťkou k poháriku vína. Pistácie sú zeleným pokladom jedálnička. Sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov a vitamínov. Dodávajú energiu, podporujú sýtost i dobrú náladu. Objavte medvedí výber rôznych druhov – od natural, cez delikátny krém až po pražené slané obry JUMBO a staňte sa expertmi na pistácie.
Čím sú pistácie prínosné?
Zaradiť pistácie do jedálnička sa vypláca. Vďaka svojej nutričnej výbave sú prínosom pre vaše zdravie. Podporujú trávenie, napomôžu správnemu fungovaniu srdca a dokážu pomôcť udržať optimálnu hmotnosť.
🔎 Ak vás zaujímajú ďalšie benefity pistácií, prečítajte si článok Prečo jesť pistácie: 8 zdravotných benefitov.
Nesolené pistácie obsahujú:
🧡 Bielkoviny 20,2 g v 100 g – sú ich bohatým zdrojom. Rastlinné bielkoviny podporujú regeneráciu a rast svalov.
🧡 Vláknina – vysokým obsahom (11 g v 100 g) podporuje trávenie a pocit sýtosti.
🧡 Vitamín B6 – podporuje zdravie nervového systému a metabolizmus.
🧡 Draslík – napomáha udržiavať správnu funkciu svalov a srdca.
🧡 Fosfor – podporuje zdravé kosti a zuby.
🧡 Antioxidanty – pistácie obsahujú látky, ktoré pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom.
🧡 Tuky: 49,5 g v 100 g (z toho nasýtené tuky: 5,5 g).
🧡 Sacharidy: 28,3 g v 100 g (z toho cukry: 7,8 g).
Odkiaľ pistácie pochádzajú?
Pistácie rastú na stromoch, ktoré majú radi suché, horúce letné obdobie a chladné zimy. Darí sa im v horských oblastiach Iránu, USA a ďalších stredomorských regiónoch.
Zber prebieha na konci leta a začiatku jesene, keď sa so stromami mechanicky trasie, aby plody spadli. Následne sa rýchlo zbavia mäkkej škrupiny a sušia.
V Grizly najčastejšie nájdete pistácie zo Spojených štátov a Iránu. Oba typy ponúkajú vysokú kvalitu, chuťovo sa však drobne líšia. A naše pozorné kolegyne z oddelenia kvality ich pre vás starostlivo kontrolujú.
Rozdiely medzi pistáciami z Iránu a USA:
Krajina pôvodu | Chuť a farba | Proces sušenia | Typické odrody |
---|---|---|---|
Irán | Intenzívne, sladšie, krémová, zeleno-fialová | Na slnku | Fandoghi, Ahmad Aghaei, Kalleh Ghouchi |
USA (Kalifornia) | Jemnejšie, žltozelená, väčšie škrupiny | V moderných sušiarniach | Kerman, Kalleh Ghouchi (JUMBO) |
Ako sa vyznať v ponuke pistácií?
Tu je medvedí prehľad najobľúbenejších druhov pistácií vrátane ich výhod aj nevýhod. Keby vás zaujímali ďalšie informácie, napíšte nám alebo zavolajte.
→ Solené pistácie, tie nejobľúbenejšie
Pistácie pražené solené JUMBO
✔ Väčšia veľkosť a oblejší tvar (odroda Kalleh Ghouchi = JUMBO z USA)
✔ Jemne sladká a maslová chuť
✔ Veľa bielkovín a vlákniny
🗙 Vyšší obsah soli
Veľké americké JUMBO na sucho pražené pistácie v škrupine sú najobľúbenejším produktom roku 2024. Pre milovníkov chrumkavých orechov s intenzívnou chuťou aj pre rýchlu dávku energie.



→ Pistácie pražené solené Exclusive
✔ Intenzívna chuť z Iránu
✔ Veľa rastlinných bielkovín
✔ Tradične sušené na slnku
🗙 Vyšší obsah soli
Exkluzívne na sucho pražené pistácie v škrupine sú ideálne pre milovníkov intenzívnej pistáciovej chuti aj pre tých, ktorí ocenia tradičný spôsob spracovania orechov.



→ Pistácie nesolené
→ Pistácie nesolené nepražené natural
✔ Prirodzená chuť
✔ Žiadne praženie, žiadna soľ
✔ Veľa bielkovín a vlákniny
🗙 Mäkkšia štruktúra – oproti praženým pistáciám môžu byť menej chrumkavé
Prírodné nesolené pistácie v škrupine sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prirodzenú chuť orechov bez akejkoľvek úpravy.



Pistácie nesolené pražené
✔ Chrumkavé vďaka praženiu nasucho
✔ Bez soli a ďalších látok
✔ Veľa bielkovín a vlákniny
🗙 Nižšia intenzita chuti oproti soleným
Pistácie nasucho pražené bez soli v škrupine sú chrumkavé a prirodzene chutné orechy. Skvelé do šalátov, pesta alebo len tak na zobkanie.



→ Pistácie vylúpané
Pistácie lúpané natural
✔ Bez prídavku soli a bez praženia
✔ Skvelé do smoothie, krémov, dezertov
✔ Bez nutnosti lúpať
🗙 Mäkkšia štruktúra, nechrumkajú
Nepražené prírodné pistácie bez škrupiny sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú prirodzenú, nezkreslenú chuť a čo najviac zachovaných živín.



Pistácie lúpané pražené nesolené
✔ Bez soli, ale chrumkavejšie
✔ Nasucho pražené
✔ Ľahko nasladlá, jemná chuť
🗙 Nepatrne znížený obsah živín
Pražené nesolené pistácie bez škrupiny sú výrazne chrumkavejšie než nepražené. Ideálne do šalátov, pesta či dezertov, kde sa hodí orechová chuť bez pridanej soli.



→ Pistácie so zníženým obsahom soli
✔ Balans medzi chuťou a zdravím
✔ Nasucho pražené
✔ Plná chuť pistácií, jemne solené
🗙 Vyššia cena
Nasucho pražené pistácie so zníženým obsahom soli sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí dbajú na príjem sodíka, ale stále si chcú vychutnať chuť tohto obľúbeného orecha.



→ Pistácie ochutené
✔ Pre milovníkov netradičných chutí
✔ Skvelé ako jedlý darček
✔ Kvalitné maškrtenie bez zbytočných aditív
🗙 Obsahujú arómu, nie sú 100 % prírodné
Ochutené pistácie sú skvelé pre tých, ktorí radi experimentujú s chuťami. Ochutnajte limetkové pistácie alebo v horkej čokoláde. Ďalšie príchute pripravujeme.



→ Pistáciový krém
✔ Pre milovníkov orechovej chuti alebo ako spestrenie jedálnička
✔ Zdroj rastlinných bielkovín a vlákniny
✔ Na pečivo, ako náplň do dezertov, na lyžičku
🗙 Vyššia kalorická hodnota
Jemný pistáciový krém ochutnajte buď 100 % orechový, alebo od @mamadomisha vo vyladených variantoch. Pochutíte si vždy.



→ Pistáciová múka
✔ Bezlepková s bielkovinami a vlákninou
✔ Alternatíva mandľovej múky
✔ Na sladko aj na slano
🗙 Krehkejšie cestá, kombinujte s ďalšími múkami
Pistáciová múka je ideálna na bezlepkové pečenie a ako zdravšia alternatíva k bežnej múke. Dá sa využiť aj na slano – obaľte v nej rybu alebo mäso a vytvoríte chrumkavú kôrku.



🫙 Ako skladovať pistácie?
Aby si u vás doma pistácie zachovali svoju čerstvosť, chuť a výživové hodnoty aj po otvorení balenia čo najdlhšie, správne ich uchovávajte.
Naše JUMBO pistácie sú balené v praktickom znovuuzatvárateľnom vrecku, ktoré vám to uľahčí. Ostatné druhy pistácií odporúčame po otvorení presypať do vzduchotesnej nádoby s viečkom alebo do zip vrecka.
Takto vám po otvorení vydržia natural pistácie čerstvé 2 až 3 týždne. Ochutené varianty vrátane solených 3 až 4 týždne.
Pistácie uchovávajte:
- v uzavretom obale: V dobre uzavretej nádobe alebo zip vrecku, aby neabsorbovali vlhkosť.
- na chladnom a suchom mieste: Mimo priame slnečné svetlo. Teplo a vlhkosť môžu spôsobiť stratu chuti a znížiť ich trvanlivosť.
Skladovanie v chladničke: Ak chcete predĺžiť čerstvosť pistácií, môžete ich po otvorení uložiť do chladničky. Takto vydržia až 2–3 mesiace bez straty chuti. Aj v chladničke dbajte na to, aby boli dobre uzavreté v nádobe alebo vrecku, aby ste predišli absorpcii vlhkosti.
Medvedie porovnanie: Lúpané vs. nelúpané pistácie
Ani s jednými nešliapnete vedľa. Niekto má rád, keď má pistácie hneď pripravené na konzumáciu alebo s nimi varí – ten uprednostní vylúpané. Iný si ich bez lúskania nevie predstaviť.
Lúpané pistácie | Pistácie v škrupine |
---|---|
Výhody | Výhody |
100 % jedlé jadrá – žiadne škrupiny | 🤑 Nižšia cena |
Rýchle a pohodlné použitie – na okamžitú konzumáciu alebo varenie | Ideálne pre „reguláciu“ maškrtenia – lúskanie zabaví ruky pri televízii |
Bez zbytočnej práce – žiadne lúskanie | Dlhšia trvanlivosť – škrupina chráni jadro a predlžuje čerstvosť |
Nevýhody | Nevýhody |
Vyššia cena – lúpané pistácie bývajú drahšie, neplatíte za škrupinu | Až 55 % hmotnosti tvoria škrupiny |
Kratšia trvanlivosť – bez škrupín rýchlejšie strácajú čerstvosť, chuť a výživové hodnoty | Nutnosť lúskania – nepraktické, ak chcete rýchlo jesť alebo variť |
Menej zábavy – bez lúskania to nemusí byť „ono“ |
Koľko jesť denne pistácií
S množstvom to nepreháňajte. Denne bude stačiť maximálne hrsť pistácií (cca 20 g). Obsahujú 600 kcal / 2 504 kJ v 100 g.
Časté otázky k pistáciám
Ako rastú pistácie
Pistácie rastú na stromoch, ktoré preferujú suché, horúce oblasti s chladnými zimami. Preto sú naše pistácie z Kalifornie a Iránu. Stromy sú dvojdomé a na opelenie potrebujú samčie a samičie stromy. Na nich rastú plody, ktoré sa postupne pokrývajú zelenou šupkou. Tá následne praskne.
Ako sa zberajú pistácie
Zber pistácií prebieha na konci leta a začiatku jesene. Stromami sa mechanicky trasie, aby plody spadli. Po zbere sú pistácie rýchlo zbavené mäkkej šupky a sušia sa. Nasleduje triedenie, aby sa zabezpečila kvalitná úroda plodov.
Sú pistácie RAW?
V prísnom slova zmysle nie sú. Všetky pistácie prechádzajú procesom sušenia. Aj tzv. raw pistácie bývajú sušené pri 40–60 °C, čo je nižšia teplota ako pri klasickom pražení (120–160 °C), ale stále to nie je 100 % RAW.
Sú pistácie alergénom?
Pistácie sú orechy a môžu vyvolať alergickú reakciu u ľudí, ktorí majú alergiu na orechy. Ak máte akýkoľvek typ alergie na orechy, odporúčame byť opatrní alebo sa pred konzumáciou pistácií poradiť s lekárom.
Môžu psy jesť pistácie?
Pistácie nie sú pre psov ideálne. Hoci nie sú vyslovene toxické, môžu spôsobiť tráviace problémy, najmä ak sú konzumované vo väčšom množstve. Vysoký obsah tuku môže viesť k tráviacim ťažkostiam alebo dokonca k pankreatitíde u niektorých psov. Odporúčame konzultáciu s veterinárom.
Ako spoznám kvalitné pistácie?
Kvalitné pistácie majú sladkú orechovú, jemnú chuť, sú chrumkavé, nie gumové, a ich jadro je sýtozelené až žltozelené. Škrupina by mala byť svetlá a prirodzene otvorená. Dôležité je aj čerstvé, jemne orechové aróma. Ak majú pistácie zatuchnutý zápach alebo sú príliš mäkké, nie je to dobré znamenie.
Ako dlho vydržia pistácie po otvorení balenia?
Natural pistácie vydržia cca 2–3 týždne v suchu a chlade, ak ich uložíte do dobre uzavretej nádoby, aby nenavlhli. Pražené a ochutené pistácie vydržia 3–4 týždne, tiež v uzavretom obale, ideálne na chladnom mieste. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, skladujte ich v chladničke v uzavretej nádobe alebo uzatvárateľnom vrecku.
Sú pistácie veganské?
Áno, pistácie sú prirodzene vegánske, pretože ide o orechy rastlinného pôvodu. Neobsahujú žiadne živočíšne produkty a sú teda vhodné pre všetkých, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu.
Sú pistácie bezlepkové?
Áno, pistácie sú bezlepkové. Sú prirodzene bez lepku, čo znamená, že sú vhodné aj pre osoby trpiace celiakiou alebo pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku vo svojej strave.