Dozviete sa, ktoré z nich sú skutočne štedrým zdrojom selénu a ktoré vynikajú vysokým obsahom zdravých tukov.
Prečo jesť orechy? No pretože vynikajú vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Skrátka a dobre, sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu a do svojho jedálnička by ste ich mali občas zaradiť aj vy.
Je to vlašák, alebo to nie je vlašák?! No nie je! Je to totiž pekanový orech alebo tiež pekan. Na prvý pohľad je vlašskému orechu možno podobný, na ten druhý však zistíte, že je oproti nemu podlhovastejší, jemnejší a trochu sladší. Vo vašom jedálničku sa premení na bohatý zdroj vlákniny a mononenasýtených tukov pozitívne ovplyvňujúcich činnosť srdca. Obsahujú tiež horčík, mangán a zinok, ktorý pomáha udržiavať zdravé kosti, vlasy, nechty a pokožku. Pekanové orechy sú tiež obľúbenou surovinou cukrárov, skvele sa hodia na prípravu rôznych toriet alebo sušienok. Ak by ste chceli vyskúšať pekany v ešte trochu inej forme, ochutnajte náš pekanový krém.
Para orechy
Oproti ostatným orechom vynikajú para orechy, známe tiež ako brazílske orechy, v jednej zásadnej veci – sú skutočne štedrým zdrojom selénu. Tento silný antioxidant je pre naše telo dôležitý, pretože podporuje správne fungovanie imunitného systému a prispieva k správnej kondícii pokožky, vlasov a nechtov. Vplyv má tiež na mozog, presnejšie povedané chráni mozgové bunky. Nič menej selén nie je jediným minerálom vyskytujúcim sa v para orechoch. Určite stojí za zmienku ešte fosfor, horčík a zinok. Ale pozor! S konzumáciou para orechov to nepreháňajte! Na to, aby ste naplnili dennú dávku selénu, vám budú stačiť dva až tri para orechy.
Makadamové orechy
Hneď v troch kategóriách s prehľadom stoja na prvom mieste. Jedná sa o najdrahšie a najtučnejšie orechy s najtvrdšou škrupinou. Aj keď sú skutočnou kalorickou bombou, ich konzumácie sa nemusíte obávať. Makadamy presnejšie makadamové orechy totiž obsahujú predovšetkým zdravé tuky, ktoré prispievajú k zníženiu rizika ochorení srdca a ciev. Medzi ich ďalšie prednosti patrí vysoký obsah vitamínu E a mangánu. Ten sa podieľa napríklad na správnom raste a vývoji organizmu a tiež na obnove kostí, spojivového tkaniva a chrupaviek. Viac sa o makadamových orechoch dozviete v našom článku.
Vlašské orechy
Čo sa vám vybaví, keď uvidíte vlašské orechy? Nám jednoznačne Vianoce a mnoho druhov vianočného pečiva. “Vlašáky” samozrejme nemusíte jesť len počas vianočných sviatkov, ba práve naopak! Nie je náhoda, že orechy svojím tvarom pripomínajú ľudský mozog. Majú totiž na jeho fungovanie pozitívny vplyv, a preto často bývajú súčasťou rôznych študentských mixov a zmesí, ktoré kombinujú orechy a sušené ovocie. Sú ako stvorené na chrúmanie počas učenia alebo sústredenej práce. Okrem toho nájdete vo vlašských orechoch zdroj kvalitných bielkovín, kyseliny listovej a vitamínov E, B1 a B6.
Píniové orechy
Píniové orechy bývajú niekedy označované za kaviár medzi orechmi. A právom, pretože sa jedná o vzácne jedlé semienka borovíc so špeciálnou sladšou až živicovou chuťou. Oproti ostatným orechom vás možno prekvapia vyššou cenou, táto však má opodstatnenie v ich zbere. Ten je totiž náročný na prácu aj čas, pretože sa píniové orechy väčšinou zbierajú ručne a kým k tomu vôbec dôjde, musí sa počkať približne 15 až 25 rokov. Takúto dobu totiž potrebujú stromy na to, aby začali produkovať semená. Čakanie sa ale určite oplatí! Píniové orechy sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý je označovaný za silný antioxidant. Chránia naše telo pred voľnými radikálmi a prispievajú k ochrane srdcového svalu pred poškodením. Zároveň v píniových orechoch nájdete zdroj bielkovín, vlákniny, medi a zinku.
Ušiel vám 1. diel nášho orechového seriálu? Nevadí, v pokoji si ho môžete prečítať tu. Dozviete sa v ňom, prečo je dobré zaradiť do svojho jedálnička kešu, mandle, pistácie, arašidy a lieskové orechy.