Kategórie

Prečo je dobré jesť orechy, prvý diel: Mandle sú plné vlákniny, pistácie dodávajú energiu

Prečo je dobré jesť orechy, prvý diel: Mandle sú plné vlákniny, pistácie dodávajú energiu

Prvý diel nášho seriálu o zdravotných výhodách orechov vás zavedie do sveta kešu, mandlí, pistácií, arašidov a lieskových orechov.

Prezradíme, ktoré z nich obsahujú najviac vlákniny, ktoré môžu byť súčasťou redukčnej diéty, a ktoré sú spoľahlivými zdrojmi energie.

Prečo jesť orechy? No pretože vynikajú vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Skrátka a dobre, sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu a do svojho jedálnička by ste ich mali občas zaradiť aj vy.

Kešu orechy

Lahodné kešu orechy si obľúbite nielen pre ich chuť, ale aj pre ich zloženie. Patria medzi skutočne bohaté zdroje bielkovín a zdravých tukov, najmä mononenasýtených mastných kyselín. Tieto majú pozitívny vplyv na náš mozog, podporujú kognitívne funkcie mozgu a reguláciu nálady. Ďalšou výhodou kešu je jednoznačne obsah vitamínu K, ktorý pomáha chrániť kosti pred zlomeninami a osteoporózou. Zdravé kosti pomáhajú udržiavať aj minerály, ako sú vápnik, horčík alebo draslík. Dobrou správou je, že ich samozrejme všetky nájdete v kešu orechoch. Ak vás zaujíma, kde a ako kešu rastú, prečítajte si náš článok.

Mandle

Mandle by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička. Obsahujú veľa zdravých tukov, bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny. Tej je v mandliach dokonca najviac zo všetkých orechov. Dokážu tak navodiť pocit sýtosti, a preto ich môžete zaradiť aj do redukčnej diéty. Za zmienku určite stojí aj vysoký obsah vitamínu E, čo je silný antioxidant chrániaci bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Za konzumáciu mandlí vám určite poďakuje aj vaše srdce, pretože vďaka kombinácii zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov pôsobia pozitívne práve na srdcový sval. Viac dôvodov, prečo pravidelne jesť mandle, nájdete v našom článku.

Pistácie

Tieto zelené orechy sú doslova nabité zdraviu prospešnými látkami. Patria medzi skvelé zdroje energie, pričom ju telu dodávajú postupne. Zároveň obsahujú minerály vápnik, draslík, fosfor a horčík, ktoré prispievajú zníženiu únavy. Rovnako dodávajú vitamín A a vitamín B6, ktorý podporuje správnu funkciu nervovej sústavy. V porovnaní s ostatnými orechmi sa pistácie vyznačujú nízkym obsahom kalórií a nízkym glykemickým indexom, takže po nich môžu siahnuť nielen diabetici ale aj  jedinci v redukčnej diéte. Najčastejšie sa samozrejme stretnete s pistáciami v škrupine, ak vás ale lúpanie z duše nebaví, vyskúšajte naše lúpané pistácie. Prípadne si doprajte ešte jednu špecialitu, a tou je náš 100% pistáciový krém.

Arašidy 

Technicky vzaté arašidy nie sú orechy, ale strukovina. Sú totiž plodom rastliny s názvom podzemnica olejná, preto toto zaradenie. Na druhú stranu ale svojím zložením skôr pripomínajú orech a zaslúžia si teda miesto v našom článku. Získajú si vás vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Za zmienku stojí aj bohaté zastúpenie horčíka, draslíka, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B. V arašidoch sa tiež nachádza relatívne vzácny resveratrol, čo je prírodný antioxidant, ktorý prispieva k udržaniu normálnej funkcie kardiovaskulárneho systému. Arašidy však nemusíte jesť len z misky, výborné sú aj vo forme arašídového krému. V Grizly ho vyrábame z tých najkvalitnejších nasucho pražených arašidov, tak neváhajte ochutnať.

Lieskové orechy

Patria medzi veľmi kalorické orechy, ktoré vám dodajú potrebnú dávku energie, kedykoľvek to budete potrebovať. Stačí 50 g lieskových orechov a máte energiu na približne hodinovú športovú aktivitu. Zároveň vám však dodajú aj veľa živín a zdravých tukov. Pozitívne ovplyvňujú našu pamäť a sústredenie, pretože obsahujú lecitín. Ten býva niekedy označovaný ako "potrava pre mozog", pretože podporuje a chráni mozgové bunky. Okrem neho sú lieskové orechy plné aj vitamínu E, horčíka a vlákniny. Možno vás to prekvapí, ale dôležitou súčasťou lieskových orechov je aj ich šupka. Obsahuje totiž veľké množstvo antioxidantov prospievajúcich k ochrane buniek pred oxidačným stresom.

Tešíte sa na 2. diel nášho orechového seriálu? To sme radi, prečítať si ho môžete tu. Dozviete sa v ňom, prečo je dobré zaradiť do svojho jedálnička pekanové orechy, para orechy, vlašské orechy, makadamové orechy a píniové orechy.


Autorka článku

Martina Minaříková

Odkedy som sa naučila písať, vlastne nerobím nič iné. Najprv som písala slohové práce v škole, potom seminárne práce na vysokej a teraz mám vlastne veľké šťastie, že sa písanie tak trochu stalo mojou prácou. Píšem o všetkom, o čom sa dá, ale momentálne som až po uši vo svete orechov, sušeného ovocia a orechových krémov.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Ako olúpať a zbaviť šupky lieskové orechy

Ako olúpať a zbaviť šupky lieskové orechy

Lúpanie lieskových orechov môže byť niekedy poriadny oriešok. Preto máme pre vás niekoľko tipov, ako to zvládnuť za chvíľku.

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi a ako sa mu vyhnúť

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi a ako sa mu vyhnúť

Pri para orechoch je obzvlášť dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku, inak môže hroziť predávkovanie. Koľko para orechov teda môžeme denne zjesť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Zdravé vlašské orechy: 3 hlavné benefity a účinky

Zdravé vlašské orechy: 3 hlavné benefity a účinky

Vlašské orechy by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička, pretože majú pre naše zdravie priamo blahodárne účinky.

Ktoré orechy sú najzdravšie a ako ich kombinovať?

Ktoré orechy sú najzdravšie a ako ich kombinovať?

Orechy sú neuveriteľne zdravou potravinou, bohatou na živiny, zdravé tuky a bielkoviny. A rozhodne patria do vyváženého jedálnička.