Prezradíme, ktoré z nich obsahujú najviac vlákniny, ktoré môžu byť súčasťou redukčnej diéty, a ktoré sú spoľahlivými zdrojmi energie.
Prečo jesť orechy? No pretože vynikajú vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Skrátka a dobre, sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu a do svojho jedálnička by ste ich mali občas zaradiť aj vy.
Lahodné kešu orechy si obľúbite nielen pre ich chuť, ale aj pre ich zloženie. Patria medzi skutočne bohaté zdroje bielkovín a zdravých tukov, najmä mononenasýtených mastných kyselín. Tieto majú pozitívny vplyv na náš mozog, podporujú kognitívne funkcie mozgu a reguláciu nálady. Ďalšou výhodou kešu je jednoznačne obsah vitamínu K, ktorý pomáha chrániť kosti pred zlomeninami a osteoporózou. Zdravé kosti pomáhajú udržiavať aj minerály, ako sú vápnik, horčík alebo draslík. Dobrou správou je, že ich samozrejme všetky nájdete v kešu orechoch. Ak vás zaujíma, kde a ako kešu rastú, prečítajte si náš článok.
Mandle
Mandle by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička. Obsahujú veľa zdravých tukov, bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny. Tej je v mandliach dokonca najviac zo všetkých orechov. Dokážu tak navodiť pocit sýtosti, a preto ich môžete zaradiť aj do redukčnej diéty. Za zmienku určite stojí aj vysoký obsah vitamínu E, čo je silný antioxidant chrániaci bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Za konzumáciu mandlí vám určite poďakuje aj vaše srdce, pretože vďaka kombinácii zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov pôsobia pozitívne práve na srdcový sval. Viac dôvodov, prečo pravidelne jesť mandle, nájdete v našom článku.
Pistácie
Tieto zelené orechy sú doslova nabité zdraviu prospešnými látkami. Patria medzi skvelé zdroje energie, pričom ju telu dodávajú postupne. Zároveň obsahujú minerály vápnik, draslík, fosfor a horčík, ktoré prispievajú zníženiu únavy. Rovnako dodávajú vitamín A a vitamín B6, ktorý podporuje správnu funkciu nervovej sústavy. V porovnaní s ostatnými orechmi sa pistácie vyznačujú nízkym obsahom kalórií a nízkym glykemickým indexom, takže po nich môžu siahnuť nielen diabetici ale aj jedinci v redukčnej diéte. Najčastejšie sa samozrejme stretnete s pistáciami v škrupine, ak vás ale lúpanie z duše nebaví, vyskúšajte naše lúpané pistácie. Prípadne si doprajte ešte jednu špecialitu, a tou je náš 100% pistáciový krém.
Arašidy
Technicky vzaté arašidy nie sú orechy, ale strukovina. Sú totiž plodom rastliny s názvom podzemnica olejná, preto toto zaradenie. Na druhú stranu ale svojím zložením skôr pripomínajú orech a zaslúžia si teda miesto v našom článku. Získajú si vás vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Za zmienku stojí aj bohaté zastúpenie horčíka, draslíka, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B. V arašidoch sa tiež nachádza relatívne vzácny resveratrol, čo je prírodný antioxidant, ktorý prispieva k udržaniu normálnej funkcie kardiovaskulárneho systému. Arašidy však nemusíte jesť len z misky, výborné sú aj vo forme arašídového krému. V Grizly ho vyrábame z tých najkvalitnejších nasucho pražených arašidov, tak neváhajte ochutnať.
Lieskové orechy
Patria medzi veľmi kalorické orechy, ktoré vám dodajú potrebnú dávku energie, kedykoľvek to budete potrebovať. Stačí 50 g lieskových orechov a máte energiu na približne hodinovú športovú aktivitu. Zároveň vám však dodajú aj veľa živín a zdravých tukov. Pozitívne ovplyvňujú našu pamäť a sústredenie, pretože obsahujú lecitín. Ten býva niekedy označovaný ako "potrava pre mozog", pretože podporuje a chráni mozgové bunky. Okrem neho sú lieskové orechy plné aj vitamínu E, horčíka a vlákniny. Možno vás to prekvapí, ale dôležitou súčasťou lieskových orechov je aj ich šupka. Obsahuje totiž veľké množstvo antioxidantov prospievajúcich k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Tešíte sa na 2. diel nášho orechového seriálu? To sme radi, prečítať si ho môžete tu. Dozviete sa v ňom, prečo je dobré zaradiť do svojho jedálnička pekanové orechy, para orechy, vlašské orechy, makadamové orechy a píniové orechy.