Lava cake alebo tiež lávový koláč je doslova nebíčko v papuľke. Len si predstavte, ako ponoríte lyžičku do horkosladkej pochúťky s tekutou horkou čokoládou vo vnútri. A vlastne prečo si to predstavovať, keď si rovnakú čokoládovú dobrotu môžete behom chvíľky vytvoriť sami doma. Recept na lava cake je totiž prekvapivo celkom jednoduchý. Navyše sa doň môžu pustiť aj celiaci, pretože sa pripravuje z čoraz obľúbenejšej mandľovej múky. Tak poďme na to!
POSTUP:
- Čokoládu nalámte na malé kúsky a spoločne s maslom ju rozpusťte vo vodnom kúpeli.
- Vyšľahajte vajcia.
- Do vajec postupne zašľahajte trstinový cukor s mandľovou múkou.
- Formy vymažte maslom a vysypte kakaom.
- Nalejte cesto do foriem.
- Pečte cca 8-12 minút na 180 stupňoch (presný čas pečenia sa mení v závislosti na veľkosti našej formy a výkonnosti rúry.
-
Po upečení nechajte mierne vychladnúť, stačí aj 5 minút, vyklepnite z formy a servírujte.
GRIZLY TIP ⬇️
Ak si chcete lava cake niečím ozvláštniť, odporúčame vyskúšať prach z lyofilizovaných malín. Toto mrazom sušené ovocie podrvte a posypte ním hotový lava cake priamo na tanieri. Prípadne môžete siahnuť priamo po lyo malinách vo forme prachu a zlomkov. Veľký milovníci sladkého tiež určite nezabudnú doplniť lávový koláč zmrzlinou alebo šľahačkou.
Tak dobrú chuť!
Autorka receptu: Magdalena Kader Aghova alias hungrypanda.cz