Sviatočné brownies potešia návštevu aj všetkých členov vašej domácnosti a to nielen počas sviatkov! Vyskúšajte tento jednoduchý recept, s ktorým zaručene zožnete úspech. Grizly tip: Brownies si nakoniec môžete dozdobiť podľa svojho gusta, fantázii sa medze nekladú. Výbornou voľbou sú lieskové oriešky , ale môžete vyskúšať aj kokos alebo sušené ovocie .
Ingrediencie na cesto:
- 2 lyžičky chia semienok
- 100 g horkej čokolády v kôstkach
- 200 g špaldovej múky celozrnnej hladkej
- 170 g rastlinného masla
- 250 ml ovseného mlieka
- 150 g kokosového cukru
- 50 g holandského kakaa
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička vanilkového prášku
- 135 g sušeného ovocia nakrájaného
- na malé kúsky (ananás, papája alebo liči)
- 135 g lieskových orechov
Ingrediencie na polevu:
- 2 lyžice rastlinného masla
- 2 lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice kvalitného rumu
- šťava z 2 mandarínok
POSTUP:
Chia semienka zmiešame s 2 lyžicami vlažnej vody a necháme niekoľko minút napučať. Medzitým zahrejeme rastlinné mlieko k bodu varu a zalejeme ním nakrájané sušené ovocie. Necháme odstáť 15–20 minút a následne pridáme napučané chia semienka.
Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom spoločne s rastlinným maslom. V mise premiešame suché ingrediencie – múku, kokosový cukor, kakao, vanilkový prášok, kypriaci prášok aj jedlú sódu. Pridáme rozpustenú čokoládu a rastlinné mlieko s ovocím a chia semienkami. Pomocou varešky vymiešame na hladké cesto a potom pridáme polovicu lieskových orechov.
Cesto vlejeme do formy na pečenie o rozmere cca 20 x 30 cm vyložené papierom na pečenie a posypeme ho druhou polovicou lieskových orechov. Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C približne 20 minút, do mierneho zozlatnutia orieškov.
Počas pečenia pripravíme polevu – šťavu z mandarínok zmiešame s kokosovým cukrom, rumom a rozpusteným maslom. Po vybratí brownies z rúry touto zmesou ihneď polievame horúci povrch múčnika. Na mriežke necháme úplne vychladnúť a potom porciujeme.