S orechovými múkami zvládnete upiecť krehké sušienky aj lahodný čokoládový koláč. Kreativite sa jednoducho medze nekladú. Do pečenia sa navyše môžu vrhnúť aj celiaci, pretože orechové múky sú bezlepkové.
Čo je orechová múka
Podstata orechových múk je veľmi jednoduchá – ide vlastne o veľmi jemne namleté orechy. Vďaka tomu v sebe uchovávajú väčšinu blahodárnych účinkov samotných orechov. Naďalej sú totiž nabité poriadnou dávkou vlákniny, vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných mastných kyselín.
Napríklad mandľová múka je bohatá na bielkoviny, aminokyseliny i vlákninu. Nájdeme v nej celý rad vitamínov od vitamínu A až po vitamín E, ako aj iné prospešné minerálne látky vrátane horčíka, zinku, železa alebo sodíka
Ako pracovať s orechovou múkou
Orechové múky disponujú špecifickými vlastnosťami, a to aj na základe svojho pôvodu – toho, z akých orechov sú namleté. Navyše, ich štruktúra sa mení spolu s procesom prípravy. Počas pečenia strácajú vlhkosť a menia sa v nich chemické procesy. Rovnako, ako keby sme piekli samotné orechy v celku.
Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na to, aby ste s orechovými múkami dosiahli rovnaký výsledok, na aký ste zvyknutí pri pšeničných, budete potrebovať pracovať s väčším množstvom vody. Je to najmä kvôli absencii lepku, ktorý múčnemu cestu dodáva kompaktnosť.
Orechová múka je vhodná aj pre celiatikov
A keďže je akákoľvek orechová múka bez lepku, dostávame sa k jednej z jej najväčších výhod. Je vhodná aj pre konzumentov – celiatikov. Bezlepková orechová múka však nie je nutne určená pre ľudí, ktorí si lepok dovoliť nemôžu. Je skvelou a zdravou alternatívou na bežnú prípravu zákuskov, ale aj omáčok.
Ako to už platí, všetkého veľa však škodí. Orechová múka je pomerne tučná, preto je vhodné ju v niektorých prípadoch kombinovať s inými druhmi, napríklad špaldovou či ražnou.
Hlavné druhy orechovej múky
S orechovou múkou je to ako s čokoládou – niekto miluje orieškovú, iný sa nevie dojesť horkej a posledný sa rozplýva nad jemnosťou bielej. Aj orechové múky disponujú špecifickou chuťou a vlastnosťami, pre ktoré sa od seba navzájom odlišujú.
Mandľová múka
Patrí medzi najobľúbenejšie múky z orieškov. Obsahuje vyše 65 % mononenasýtených mastných tukov, vďaka čomu je prospešná na udržanie zdravej hladiny cholesterolu v tele. Je bezlepková a nízkosacharidová, takže si svoje miesto nájde aj na poličkách dietárov a ľudí vyznávajúcich zdravý životný štýl.
Pistáciová múka
Je výbornou alternatívou bežnej pšeničnej múky potrebnej na prípravu zákuskov. Vyrába sa pražením za pomoci horúceho vzduchu. Zachováva v sebe chuť i arómu typickú pre tieto zelené oriešky, vďaka čomu s jej pomocou posuniete vaše pekárske výkony ešte o level vyššie. A vyskúšať ju môžete kľudne hneď, tvorí totiž základ výbornej bezlepkovej pistáciovej rolády – recept na ňu nájdete tu.
Receptov z orechových múk máme na našom Medvedím blogu hneď niekoľko. Vedľa spomínanej pistáciovej rolády si môžete vyskúšať vytvoriť napríklad jahodové tortičky z mandľovej múky alebo silne návykové a veľmi chutné bezlepkové Twix rezky. Na ich prípravu si rovnako pripravte mandľovú múku.
Múka z vlašských orechov
Keď sa povedia orechy, mnohým automaticky napadnú vlašské orechy. Niet sa čomu čudovať, veď tento škrupinový poklad využívame v našich kuchyniach najhojnejšie. Teraz si ho navyše môžeme užiť aj v podobe múky z vlašských orechov. Jej výhodou je, že nemusí byť tepelne spracovaná. Vhodná je tak nielen na prípravu RAW či klasických dezertov, ale aj na dochutenie zeleninových šalátov alebo prípravu vynikajúceho orieškového pesta.
Kešu múka
Mimochodom, čo by to bolo za pesto bez špecifickej chuti kešu orieškov? Máme pre vás dobrú správu – existuje aj kešu múka. Dobrá správa je to najmä pre zdravie našej pečene, o ktoré sa stará vysoký podiel vitamínu K v tomto sypkom klenote.