Kategórie

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

S orechovými múkami zvládnete upiecť krehké sušienky aj lahodný čokoládový koláč. Kreativite sa jednoducho medze nekladú. Do pečenia sa navyše môžu vrhnúť aj celiaci, pretože orechové múky sú bezlepkové.

Čo je orechová múka

Podstata orechových múk je veľmi jednoduchá – ide vlastne o veľmi jemne namleté orechy. Vďaka tomu v sebe uchovávajú väčšinu blahodárnych účinkov samotných orechov. Naďalej sú totiž nabité poriadnou dávkou vlákniny, vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných mastných kyselín.

Napríklad mandľová múka je bohatá na bielkoviny, aminokyseliny i vlákninu. Nájdeme v nej celý rad vitamínov od vitamínu A až po vitamín E, ako aj iné prospešné minerálne látky vrátane horčíka, zinku, železa alebo sodíka

Ako pracovať s orechovou múkou

Orechové múky disponujú špecifickými vlastnosťami, a to aj na základe svojho pôvodu – toho, z akých orechov sú namleté. Navyše, ich štruktúra sa mení spolu s procesom prípravy. Počas pečenia strácajú vlhkosť a menia sa v nich chemické procesy. Rovnako, ako keby sme piekli samotné orechy v celku.


Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na to, aby ste s orechovými múkami dosiahli rovnaký výsledok, na aký ste zvyknutí pri pšeničných, budete potrebovať pracovať s väčším množstvom vody. Je to najmä kvôli absencii lepku, ktorý múčnemu cestu dodáva kompaktnosť. 


Orechová múka je vhodná aj pre celiatikov

A keďže je akákoľvek orechová múka bez lepku, dostávame sa k jednej z jej najväčších výhod. Je vhodná aj pre konzumentov – celiatikov. Bezlepková orechová múka však nie je nutne určená pre ľudí, ktorí si lepok dovoliť nemôžu. Je skvelou a zdravou alternatívou na bežnú prípravu zákuskov, ale aj omáčok.


Ako to už platí, všetkého veľa však škodí. Orechová múka je pomerne tučná, preto je vhodné ju v niektorých prípadoch kombinovať s inými druhmi, napríklad špaldovou či ražnou.

Hlavné druhy orechovej múky

S orechovou múkou je to ako s čokoládou – niekto miluje orieškovú, iný sa nevie dojesť horkej a posledný sa rozplýva nad jemnosťou bielej. Aj orechové múky disponujú špecifickou chuťou a vlastnosťami, pre ktoré sa od seba navzájom odlišujú.

Mandľová múka

Patrí medzi najobľúbenejšie múky z orieškov. Obsahuje vyše 65 % mononenasýtených mastných tukov, vďaka čomu je prospešná na udržanie zdravej hladiny cholesterolu v tele. Je bezlepková a nízkosacharidová, takže si svoje miesto nájde aj na poličkách dietárov a ľudí vyznávajúcich zdravý životný štýl. 

Pistáciová múka

Je výbornou alternatívou bežnej pšeničnej múky potrebnej na prípravu zákuskov. Vyrába sa pražením za pomoci horúceho vzduchu. Zachováva v sebe chuť i arómu typickú pre tieto zelené oriešky, vďaka čomu s jej pomocou posuniete vaše pekárske výkony ešte o level vyššie. A vyskúšať ju môžete kľudne hneď, tvorí totiž základ výbornej bezlepkovej pistáciovej rolády – recept na ňu nájdete tu.

Receptov z orechových múk máme na našom Medvedím blogu hneď niekoľko. Vedľa spomínanej pistáciovej rolády si môžete vyskúšať vytvoriť napríklad jahodové tortičky z mandľovej múky alebo silne návykové a veľmi chutné bezlepkové Twix rezky. Na ich prípravu si rovnako pripravte mandľovú múku.

Múka z vlašských orechov

Keď sa povedia orechy, mnohým automaticky napadnú vlašské orechy. Niet sa čomu čudovať, veď tento škrupinový poklad využívame v našich kuchyniach najhojnejšie. Teraz si ho navyše môžeme užiť aj v podobe múky z vlašských orechov. Jej výhodou je, že nemusí byť tepelne spracovaná. Vhodná je tak nielen na prípravu RAW či klasických dezertov, ale aj na dochutenie zeleninových šalátov alebo prípravu vynikajúceho orieškového pesta. 

Kešu múka

Mimochodom, čo by to bolo za pesto bez špecifickej chuti kešu orieškov? Máme pre vás dobrú správu – existuje aj kešu múka. Dobrá správa je to najmä pre zdravie našej pečene, o ktoré sa stará vysoký podiel vitamínu K v tomto sypkom klenote.




Autor článku

Lukáš Pancurák

Milovník cestovania, chutného jedla a času stráveného v dobrej spoločnosti. Dlhoročný novinár a copywriter. Keď neobjavujem nové miesta, pravdepodobne píšem a tvorím obsah. Rád si rozširujem obzory v najrôznejších oblastiach, keďže život je o nekonečnom vzdelávaní sa.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Ako olúpať a zbaviť šupky lieskové orechy

Ako olúpať a zbaviť šupky lieskové orechy

Lúpanie lieskových orechov môže byť niekedy poriadny oriešok. Preto máme pre vás niekoľko tipov, ako to zvládnuť za chvíľku.

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi a ako sa mu vyhnúť

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi a ako sa mu vyhnúť

Pri para orechoch je obzvlášť dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku, inak môže hroziť predávkovanie. Koľko para orechov teda môžeme denne zjesť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Zdravé vlašské orechy: 3 hlavné benefity a účinky

Zdravé vlašské orechy: 3 hlavné benefity a účinky

Vlašské orechy by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička, pretože majú pre naše zdravie priamo blahodárne účinky.

Ktoré orechy sú najzdravšie a ako ich kombinovať?

Ktoré orechy sú najzdravšie a ako ich kombinovať?

Orechy sú neuveriteľne zdravou potravinou, bohatou na živiny, zdravé tuky a bielkoviny. A rozhodne patria do vyváženého jedálnička.