Čo je lyofilizované ovocie a prečo bude vaším spoľahlivým parťákom?
Lyofilizované ovocie si zachováva všetky živiny a chuť čerstvého ovocia. Ako? Mrazom. Lyofilizované znamená mrazom sušené a toto ovocie môžete mať vždy po ruke. Žiadne kazenie, pleseň, zozelenanie po nakrájaní. Stačí len dobre uzavrieť sáčok alebo dózu, kde vám vydrží aj mesiace.
Je multifunkčné. Hodí sa do smoothie, na pečenie, do jogurtu aj len tak na chrumkanie. Pre zaneprázdnených workoholikov, aktívnych športovcov, pre deti na výlet či do školy aj pre vašu babičku k telke.
Ako funguje lyofilizácia? Proces, ktorý uchová ovocie v TOP forme
Proces lyofilizácie je pomalý a šetrný, vďaka čomu si ovocie zachováva všetky prospešné živiny.
→ Ako lyofilizovať ovocie v 3 krokoch
1️⃣ Mrazenie pri veľmi nízkych teplotách
Vybraný druh ovocia sa najprv zmrazí pri teplotách hlboko pod bodom mrazu, zvyčajne v rozmedzí od -50 do -100 °C. Tento krok trvá dlho. Niekedy aj celý deň alebo deň a pol. Surovina musí byť úplne premrznutá, inak by v nej zostali kvapky vody, ktoré by sa pri nízkom tlaku začali variť a ovocie by roztrhali.
2️⃣ Primárne sušenie vo vákuu
V druhom kroku sa znižuje tlak a zvyšuje teplota, čo umožňuje pomalé odparovanie vody. Ovocie pritom príde až o 95 % vody. Tento proces tiež trvá niekoľko hodín.
3️⃣ Sekundárne sušenie
V poslednom kroku sa odstránia zvyšné molekuly vody, ktoré sa môžu držať na povrchu ovocia. Na konci procesu obsahuje ovocie len 1 až 4 % vody a stáva sa krehkou, ľahkou svačinkou plnou chuti.
Porovnanie nutričných hodnôt čerstvých a lyofilizovaných jahôd
Pozrite sa na tabuľku, ktorá porovnáva nutričné hodnoty čerstvých a lyo jahôd. Lyofilizované ovocie má takmer rovnaké nutričné hodnoty ako čerstvé, ale vďaka procesu lyofilizácie obsahuje viac koncentrácie živín na gram, pretože odstránenie vody znamená nižšiu váhu a viac „čistých" živín. Dejte ale pozor, koľko ho naraz zjete.
| Nutričná hodnota | Čerstvé jahody (100 g) | Lyofilizované jahody (100 g) |
|---|---|---|
| Energia | 32 kcal | 350 kcal |
| Bielkoviny | 0,7 g | 6,1 g |
| Sacharidy | 7,7 g | 80 g |
| Cukry | 4,9 g | 76 g |
| Vláknina | 2,0 g | 8,0 g |
| Tuky | 0,3 g | 2,0 g |
| Vitamín C | 58,8 mg | 720 mg |
| Vitamín A | 12 µg | 120 µg |
| Vitamín K | 3,0 µg | 33,0 µg |
| Vitamín B9 (folát) | 24 µg | 240 µg |
| Draslík | 153 mg | 1,500 mg |
| Vápnik | 16 mg | 160 mg |
| Horčík | 13 mg | 130 mg |
| Železo | 0,4 mg | 4,0 mg |
Takto balíme medvedie lyo jahody
Výhody lyofilizovaného ovocia a prečo má právom miesto v zdravom jedálničku
🥇 Zachováva si všetky živiny a vitamíny, ako by bolo práve odtrhnuté
Lyofilizácia je šetrnou metódou, ktorá uchová ovocie plné vitamínov, minerálov a vlákniny, čo znamená, že máte kedykoľvek k dispozícii ovocie so všetkými jeho zdravie prospešnými prínosmi.
🥈 Dlhá trvanlivosť bez konzervantov
Bez obáv ho skladujte aj niekoľko mesiacov. Lyofilizované ovocie sa nekazí a vydrží vám v šuplíku alebo batohu dlhú dobu. Žiadne chemické konzervanty. Stačí len dobre uzatvárateľný sáčok alebo vzduchotesná dóza, aby bolo stále chrumkavé.
🥉 Ľahké skladovanie a praktické použitie na cestách
Kto by neocenil ovocie, ktoré sa nezkazí ani v horúcu? V batohu na túru, v taške do školy, alebo v kancelárii na rýchlu svačinu, lyofilizované ovocie je ideálnym, a navyše ľahkým parťákom.
🥔 Do každého jedálnička. Na chudnutie, pre vegánov aj celiatikov
Či už ste „bežný smrteľník“, vegan, držíte bezlepkovú diétu alebo preferujete raw stravu, lyofilizované ovocie je vždy skvelou voľbou. 100% prírodné, bez pridaných cukrov a konzervantov.
Ako využiť lyofilizované ovocie v kuchyni? Inšpirácia pre každodenné varenie a pečenie
Možnosti využitia lyofilizovaného ovocia budete zbožňovať. Či už chcete dochutiť svoj biely jogurt, obohatiť raňajky alebo hľadáte rýchlu a zdravú svačinku, lyofilizované ovocie je pre vás ideálnou voľbou. Svojou konzistenciou „roztancuje“ každý pokrm.
- Smoothie plné vitamínov
- Zdravé hravé pečenie
- Sladká raňajka bez pridaného cukru
- Rozdrtiť na prach
- Praktická desiata do školy i na cesty
Stačí vziať hrsť lyofilizovaných jahôd, malín alebo čučoriedok, pridať mlieko (aj rastlinné), a máte zdravý milkshake plný živín. Môžete tiež pridať trochu bieleho jogurtu a s ovocím a mliekom ho pre extra krémovú chuť rozmixovať.
Lyofilizované ovocie je výborné aj do muffinov, koláčov alebo sušienok. Môžete ho pridať do cesta alebo ako ozdobu navrch. Fantázii sa medze nekladú.
Pridajte lyofilizované ovocie do cereálií, ovsenej kaše, k granole alebo do jogurtu. Pozdvihne vaše raňajky na úplne iný level. Bude farebné, chutnejšie a výživnejšie.
Ak chcete ešte viac rozšíriť možnosti využitia, môžete lyofilizované ovocie jednoducho rozdrtiť na prášok. Tento prášok je ideálny na prípravu smoothie alebo ako prísada do cesta, alebo ho použijete na posypanie zdravých palaciniek.
Lyofilizované ovocie je ideálnou desiatou nielen pre deti do školy, ale aj dospelákov. Nezozelenie, neroztlačí sa v batohu a vydrží. Školáci si môžu každý deň pochutnať na inom ovocí alebo im objednajte rovno mix a zaradte tak do desiaty hneď niekoľko chutí – najobľúbenejšie je lyo šestka alebo lyo trojka.
🐻 Medvedí tip: Neotrelé dezerty, ktorými ohromíte návštevu
Nielen lyofilizované ovocie, ale aj lyo ovocné kocky s kokosom sú skvelým spôsobom, ako pridať múčniku nádych exotiky.
Porovnanie metód konzervácie: Aký spôsob je pre ovocie najšetrnejší?
Sušenie teplom vs. lyofilizácia
Sušenie teplom je síce rýchle a zvládnete ho oproti lyofilizácii pohodlne doma v sušičke, ale pri tejto metóde prichádza ovocie o svoj tvar aj zafarbenie. Stráca aj niektoré vitamíny. Napríklad vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B sú náchylné na kontakt s kyslíkom a vodou. Pri sušení sa tak môže jeho koncentrácia v ovocí výrazne znížiť. To je dôvod, prečo lyofilizácia, ktorá prebieha pri veľmi nízkych teplotách, lepšie zachováva napríklad vitamín C než tradičné sušenie.
Vysoké teploty nahrávajú aj karamelizácii cukru, ktorého obsah sa pri tradičnom sušení v ovocí môže zvýšiť.
Kompoty a nálevy plné cukru
Obľúbené kompoty, ktoré máme často doma v skrinkách, môžu obsahovať zbytočne vysoké množstvo cukru. Ak chcete ovocie bez zbytočných prísad, lyofilizované ovocie je lepšia voľba.
🔎 Ako vybrať kvalitné lyofilizované ovocie? Na čo si dať pozor pri nákupe
Pri nákupe lyofilizovaného ovocia kontrolujte etiketu. Vždy sa uistite, že je prírodné, bez pridaných cukrov, konzervantov alebo iných chemikálií. Dobrým ukazovateľom kvality je prehľadne uvedené zloženie, ktoré by malo obsahovať iba ovocie – nič viac, nič menej.
Pre kvalitné lyofilizované ovocie sa chodí k nám. V Grizly máme desiatky druhov lyo ovocia vrátane mixov. Všetky, na ktoré si len spomeniete. Za ich kvalitu a spracovanie ručíme, pretože si ich vyrábame u nás a všetko starostlivo kontrolujeme. Labku na to.
Tak čo, budú to lyo jahody, maliny, ananás, čučoriedky alebo napríklad mango? „Vychrumkajte“ si jedálniček.
FAQ – Časté otázky k lyofilizovanému ovociu
Ako sa robí lyofilizované ovocie?
Lyofilizované ovocie je ovocie sušené mrazom, ktoré si zachováva všetky svoje živiny, vitamíny, minerály, tvar aj prirodzenú chuť.
Ako využiť lyofilizované ovocie v kuchyni?
Lyofilizované ovocie sa skvele hodí do smoothie, na pečenie, do cereálií, jogurtov alebo ho môžete rozdrtiť na prášok a pridať kamkoľvek. Do sladkých pokrmov aj listových šalátov.
Je lyofilizované ovocie zdravé?
Áno, lyofilizované ovocie je zdravé, pretože je 100% prírodné, neobsahuje žiadne konzervanty ani pridané cukry, a vďaka šetrnej metóde sušenia si zachováva všetky nutričné hodnoty. Len buďte obozretní pri jeho konzumácii a postrážte si množstvo. Je oveľa ľahšie než čerstvé ovocie.
Kde kúpiť lyofilizované ovocie?
Lyofilizované ovocie môžete kúpiť v našom e-shope Grizly, kde nájdete širokú ponuku kvalitného ovocia. Okrem lyofilizovaného ovocia môžete vyskúšať aj lyofilizované syry.
Ako lyofilizovať ovocie doma?
Lyofilizácia je náročný proces, pretože vyžaduje špeciálne zariadenie – lyofilizátor. Tento prístroj mrazí ovocie na veľmi nízke teploty a následne pri nízkom tlaku odparuje vodu. Domáca alternatíva je použitie sušičky ovocia alebo pečenie pri nízkej teplote. Ale tieto metódy neuchovávajú živiny a chuť tak dobre ako lyofilizácia.
Od akého veku môže dieťa jesť lyofilizované ovocie?
Lyofilizované ovocie je skvelou desiatou pre deti, ale odporúča sa ho podávať až od 1 roka veku. Podobne ako čerstvé ovocie. Majte na pamäti, že ovocie môže byť tvrdé, a je lepšie ho pred podaním deťom jemne rozdrviť a napríklad primiešať do kaše, aby sa predišlo riziku udusenia. Ak máte pochybnosti, poraďte sa so svojím pediatrom.






