Tiež sa občas rozhodujete, čoho sa napijete, keď nemáte chuť na obyčajnú vodu? Nastal čas nahradiť sýtené sladené nápoje za niečo zdravšie. Skvelou alternatívou môže byť kombucha – čajový nápoj plný prospešných látok, vitamínov a antioxidantov.
Koľko ľudí, toľko definícii kombuchy. Možno ste už od niekoho počuli o kombuche ako o hube. Toto tvrdenie však nie je tak celkom správne, v skutočnosti ide o symbiotický zhluk baktérií a kvasiniek. Kombucha síce svojou konzistenciou a tvarom môže skutočne pripomínať hubu, avšak záleží to len na tom, v akej nádobe a forme ju budete „pestovať”.
Čo je kombucha?
Odborne kombuchu nazývame SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts), teda práve symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek. Laicky ju môžeme opísať ako povlak na nápoji, ktorý bráni prístupu vzduchu a slúži baktériám ako základ procesu mliečneho kvasenia. Výsledkom je čajový nápoj plný zdraviu prospešných kvasiniek a baktérií, tou najznámejšou je bezpochýb Lactobacillus.
Prečo si vlastne kombucha vyslúžila názov čajový nápoj? Nuž, základným predpokladom „pestovania” kombuchy je prítomnosť čaju – najčastejšie čierneho či zeleného.
Kde vznikla kombucha?
Pôvod kombuchy síce nie je zmapovaný úplne presne, ale podľa písomných záznamov môžeme jej počiatky hľadať v čínskej dynastii Tsin v období asi 200 rokov pred naším letopočtom. Svoj názov údajne dostala podľa kórejského doktora Kombu, ktorý ňou mal v Japonsku vyliečiť cisára Inkia. Druhú časť slova tvorí slovo -Cha, teda japonské pomenovanie čaju.
Na začiatku 20. storočia sa kombucha dostala do Ruska, i keď tam narazila na značné fámy. Povrávalo sa, že po konzumácii kombucha ďalej rastie v tele. Tieto tvrdenia boli napokon vedeckými kruhmi vyvrátené.
Postupne si tento čajový nápoj podmanil celý svet. Dnes dokonca existujú kombuchové bary a čajovne, v ktorých si môžete kombuchu vychutnať bez domáceho pestovania.
TOP 5 účinkov kombuchy na zdravie
Uznávame, že proces kvasenia a fermentácie SCOBY nevyzerá a ani neznie vôbec vábne. Ak sa však prenesiete cez počiatočný odpor, získate poriadne zdravý čajový nápoj, ktorý vám môže pomôcť v mnohých ohľadoch.
1. Podporuje zdravie črevnej mikroflóry
Vďaka bohatému obsahu probiotík, teda prospešných baktérií, dokáže kombucha podporiť zdravie našich čriev. Tie sú v konečnom dôsledku základným kameňom na správne fungovanie celkového imunitného systému.
2. Posilňuje imunitu
Kombinácia prospešných probiotík a antioxidantov napomáha posilniť imunitný systém človeka. Vďaka tomu je telo odolnejšie voči infekciám a ochoreniam.
3. Zlepšuje trávenie
Tvrdenie, že zdravie celého tela závisí od zdravia tráviaceho traktu, nie je žiadna náhoda. Pitie kombuchy môže navyše tráveniu výrazne pomôcť. Obsiahnuté probiotiká dokážu zlepšiť tráviace problémy, ako napríklad nadúvanie alebo zápcha.
4. Je prirodzeným zdrojom antioxidantov
Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Prospievajú tiež v prevencii rôznych chronických ochorení.
5. Detoxikuje organizmus
Kombucha dokáže pomôcť pri odstraňovaní škodlivých látok z tela.
Okrem toho vám pitie kombuchy dodá energiu (vďaka obsahu kofeínu a vitamínov skupiny B) či zlepší zdravie pokožky. Je tiež pomocou pri reume a skleróze multiplex. Štúdie navyše naznačujú, že jej pravidelné pitie dokáže pozitívne upraviť menštruačný cyklus.
S pitím kombuchy to však nepreháňajte. Najlepšie pritom urobíte, ak budete piť domácu kombuchu. Ak sa vám do toho z nejakého dôvodu nebude chcieť, nevadí, môžete si kombuchu kúpiť. Len rátajte s tým, že kupované kombuchové nápoje sú často pasterizované, teda zbavené väčšiny prospešných patogénnych baktérií. Takáto kombucha zaujme predovšetkým svojou chuťou.