Kategórie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Tiež sa občas rozhodujete, čoho sa napijete, keď nemáte chuť na obyčajnú vodu? Nastal čas nahradiť sýtené sladené nápoje za niečo zdravšie. Skvelou alternatívou môže byť kombucha – čajový nápoj plný prospešných látok, vitamínov a antioxidantov. 

Koľko ľudí, toľko definícii kombuchy. Možno ste už od niekoho počuli o kombuche ako o hube. Toto tvrdenie však nie je tak celkom správne, v skutočnosti ide o symbiotický zhluk baktérií a kvasiniek. Kombucha síce svojou konzistenciou a tvarom môže skutočne pripomínať hubu, avšak záleží to len na tom, v akej nádobe a forme ju budete „pestovať”.

Čo je kombucha?

Odborne kombuchu nazývame SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts), teda práve symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek. Laicky ju môžeme opísať ako povlak na nápoji, ktorý bráni prístupu vzduchu a slúži baktériám ako základ procesu mliečneho kvasenia. Výsledkom je čajový nápoj plný zdraviu prospešných kvasiniek a baktérií, tou najznámejšou je bezpochýb Lactobacillus.

Prečo si vlastne kombucha vyslúžila názov čajový nápoj? Nuž, základným predpokladom pestovania” kombuchy je prítomnosť čaju – najčastejšie čierneho či zeleného.

Kde vznikla kombucha?

Pôvod kombuchy síce nie je zmapovaný úplne presne, ale podľa písomných záznamov môžeme jej počiatky hľadať v čínskej dynastii Tsin v období asi 200 rokov pred naším letopočtom. Svoj názov údajne dostala podľa kórejského doktora Kombu, ktorý ňou mal v Japonsku vyliečiť cisára Inkia. Druhú časť slova tvorí slovo  -Cha, teda japonské pomenovanie čaju.


Na začiatku 20. storočia sa kombucha dostala do Ruska, i keď tam narazila na značné fámy. Povrávalo sa, že po konzumácii kombucha ďalej rastie v tele. Tieto tvrdenia boli napokon vedeckými kruhmi vyvrátené.


Postupne si tento čajový nápoj podmanil celý svet. Dnes dokonca existujú kombuchové bary a čajovne, v ktorých si môžete kombuchu vychutnať bez domáceho pestovania.



TOP 5 účinkov kombuchy na zdravie

Uznávame, že proces kvasenia a fermentácie SCOBY nevyzerá a ani neznie vôbec vábne. Ak sa však prenesiete cez počiatočný odpor, získate poriadne zdravý čajový nápoj, ktorý vám môže pomôcť v mnohých ohľadoch.

1. Podporuje zdravie črevnej mikroflóry

Vďaka bohatému obsahu probiotík, teda prospešných baktérií, dokáže kombucha podporiť zdravie našich čriev. Tie sú v konečnom dôsledku základným kameňom na správne fungovanie celkového imunitného systému.

2. Posilňuje imunitu

Kombinácia prospešných probiotík a antioxidantov napomáha posilniť imunitný systém človeka. Vďaka tomu je telo odolnejšie voči infekciám a ochoreniam.

3. Zlepšuje trávenie

Tvrdenie, že zdravie celého tela závisí od zdravia tráviaceho traktu, nie je žiadna náhoda. Pitie kombuchy môže navyše tráveniu výrazne pomôcť. Obsiahnuté probiotiká dokážu zlepšiť tráviace problémy, ako napríklad nadúvanie alebo zápcha.

4. Je prirodzeným zdrojom antioxidantov

Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Prospievajú tiež v prevencii rôznych chronických ochorení.

5. Detoxikuje organizmus

Kombucha dokáže pomôcť pri odstraňovaní škodlivých látok z tela.


Okrem toho vám pitie kombuchy dodá energiu (vďaka obsahu kofeínu a vitamínov skupiny B) či zlepší zdravie pokožky. Je tiež pomocou pri reume a skleróze multiplex. Štúdie navyše naznačujú, že jej pravidelné pitie dokáže pozitívne upraviť menštruačný cyklus.

S pitím kombuchy to však nepreháňajte. Najlepšie pritom urobíte, ak budete piť domácu kombuchu. Ak sa vám do toho z nejakého dôvodu nebude chcieť, nevadí, môžete si kombuchu kúpiť. Len rátajte s tým, že kupované kombuchové nápoje sú často pasterizované, teda zbavené väčšiny prospešných patogénnych baktérií. Takáto kombucha zaujme predovšetkým svojou chuťou.


Autor článku

Lukáš Pancurák

Milovník cestovania, chutného jedla a času stráveného v dobrej spoločnosti. Dlhoročný novinár a copywriter. Keď neobjavujem nové miesta, pravdepodobne píšem a tvorím obsah. Rád si rozširujem obzory v najrôznejších oblastiach, keďže život je o nekonečnom vzdelávaní sa.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Mrazivo dobré lyofilizované ovocie

Mrazivo dobré lyofilizované ovocie

Objavte kúzlo lyofilizovaného, teda mrazom sušeného, ovocia! Podobne ako čerstvé ovocie je voňavé, plné vitamínov, minerálov a navyše krásne chrumká.

Ako olúpať a zbaviť šupky lieskové orechy

Ako olúpať a zbaviť šupky lieskové orechy

Lúpanie lieskových orechov môže byť niekedy poriadny oriešok. Preto máme pre vás niekoľko tipov, ako to zvládnuť za chvíľku.

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi a ako sa mu vyhnúť

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi a ako sa mu vyhnúť

Pri para orechoch je obzvlášť dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku, inak môže hroziť predávkovanie. Koľko para orechov teda môžeme denne zjesť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Zdravé vlašské orechy: 3 hlavné benefity a účinky

Zdravé vlašské orechy: 3 hlavné benefity a účinky

Vlašské orechy by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička, pretože majú pre naše zdravie priamo blahodárne účinky.