Kategórie

Vegánske tacos s pečeným cícerom a praženými pekanmi

Vegánske tacos s pečeným cícerom a praženými pekanmi

Vegánske tacos nie sú len rýchlym jedlom, ktoré poteší chuťové bunky, ale aj skvelým spôsobom, ako do jedálnička zaradiť pestrú škálu zdravých ingrediencií.


Túto rastlinnú verziu skvelých tacos si zamilujete! Do vášho jedálnička prinesie vyváženú kombináciu bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov, ktoré vás zasýtia a dodajú energiu na celý deň.


Tacos sú ideálnou voľbou na rodinnú večeru, priateľské posedenie alebo ako ľahšie jedlo po sviatočnom hodovaní. Navyše ich môžete pripraviť vo forme švédskeho stola, kde si každý poskladá svoj vlastný kúsok podľa chuti. Vďaka lahodnej kombinácii chrumkavého cíceru, šťavnatej zeleniny a zamatového tahini dresingu si na svoje prídu milovníci ľahkých jedál aj tí, ktorí hľadajú nový spôsob, ako ozvláštniť svoj bežný jedálniček. Z receptu pripravíme zhruba 4 porcie.

POSTUP:

  1. Ideálne deň vopred namočíme cícer, ktorý následne uvaríme podľa návodu. Ak chcete tento krok vynechať, použite už uvarený sterilizovaný cícer.
  2. Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky a vložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  3. Pripravíme si marinádu, do ktorej pridáme uvarený a vychladnutý cícer. Ten následne rozložíme na plech k zelenine alebo na samostatný plech, ak varíme pre viac ľudí. Pečieme na 170 °C približne 25–30 minút, kým nie je zelenina mäkká a ľahko opečená. Cícer počas pečenia niekoľkokrát premiešame. Na konci by mal byť pekne opečený, nie mokrý.
  4. Medzitým si pripravíme placky. Do misy preosejeme všetky múky a cesnak, pridáme lahôdkové droždie a soľ, premiešame a postupne pridáme olej a vodu. Hustejšie cesto necháme pár minút odstáť. Potom na miernom plameni na ľahko vymastenej panvici pripravujeme placky podobne ako palacinky. Necháme ich vychladnúť.
  5. Na suchej panvici ľahko opražíme na väčšie kúsky nasekaných pekanov. Dávame pozor, aby sa nepripálili. Necháme ich na obrúsku vychladnúť.
  6. Dresing pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií a podávame spolu so zeleným šalátom.
  7. Podávame vo forme švédskeho stola alebo podľa preferencií. Pre menšie deti je vhodné jednotlivé ingrediencie rozložiť na tanierik a placku ponúknuť zvlášť.

       

Plnohodnotné jedlo sa dá pripraviť aj bez živočíšnych produktov. Cícer je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, zatiaľ čo pekanové orechy dodávajú zdravé tuky a minerály. Kombinácia šošovicovej, čirokovej a špaldovej múky v plackách poskytuje komplexné sacharidy s vyššou nutričnou hodnotou, než by ponúkli klasické pšeničné tortilly.


Prajeme dobrú chuť!

Autorka receptu

Kateřina Brenkušová alias @czech.veg.mum

Som výživová poradkyňa v oblasti rastlinnej stravy so špecializáciou na deti. Sama mám doma troch malých chlapcov, ktorí sa podobne ako my s manželom stravujú rastlinne. Svoje poslanie vidím hlavne v propagácii vegánstva nielen u dospelých, ale aj u detí, čo je v súčasnosti v spoločnosti stále trochu tabu.

Ingredience
  • Na 5 stredných placiek:
  • 50 g šošovicovej múky
    Múka z červenej šošovice Múka z červenej šošovice
  • 40 g čirokovej múky
    Čiroková múka Čiroková múka
  • 50 g hladkej špaldovej múky
    Špaldová múka hladká Špaldová múka hladká
  • 15 g sušeného lahôdkového droždia
    Lahôdkové droždie Lahôdkové droždie
  • 1 lyžica olivového oleja
    Olivový olej extra panenský Olivový olej extra panenský
  • 4 g morskej soli
  • 280 g vody
  • Marináda na cícer:
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 2 čajové lyžičky lahôdkového droždia
  • 2 zarovnané lyžice gulášového korenia
    Gulášové korenie Gulášové korenie
  • 3 lyžice olivového oleja Grizly
  • 1 čajová lyžička datľového sirupu
    Datlový sirup BIO Datlový sirup BIO
  • Horčicovo-tahini dresing:
  • 1 čajová lyžička tahini pasty Živina
    Tahini Tahini
  • 3 čajové lyžičky rastlinného sójového jogurtu
  • 1,5 čajovej lyžičky plnotučnej horčice
  • soľ a korenie na dochutenie
  • Ďalej:
  • 160 g cíceru Grizly v suchom stave alebo 400 g uvareného cíceru
    Cícer Kabul Cícer Kabul
  • obľúbená ideálne sezónna zelenina (napr. mrkva, kaleráb, karfiol, paprika)
  • čerstvý šalát, napríklad poľníček
  • 2 hrste pekanových orechov
    Pekanové orechy Pekanové orechy
  • soľ a korenie na zeleninu
  • trochu olivového oleja Grizly

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Vegánske orechové brownies

Vegánske orechové brownies

Čisto rastlinná verzia obľúbených brownies chutí rovnako skvele ako tá tradičná a podobne ako ona je tiež veľmi jednoduchá na prípravu.

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánsky citrónový kuskus

Vegánsky citrónový kuskus

Rýchly, chutný a hlavne vegánsky citrónový kuskus vás zaujme svojou chuťou a mimoriadne rýchlou prípravou. Pripravte si ho aj vy!

Ako zavariť orechy a predĺžiť ich trvanlivosť

Ako zavariť orechy a predĺžiť ich trvanlivosť

Zaváranie orechov je jedným z najlepších spôsobov, ako predĺžiť ich trvanlivosť a zachovať ich chuť na dlhšiu dobu.