Kategórie

Vegánske orechové brownies

Vegánske orechové brownies

Čisto rastlinná verzia obľúbených brownies chutí rovnako skvele ako tá tradičná a podobne ako ona je tiež veľmi jednoduchá na prípravu.


Brownies sú ikonický dezert, ktorý si našiel cestu na stoly po celom svete. Tento sladký skvost v sebe spája intenzívnu čokoládovú chuť, hutnú konzistenciu a chrumkavé orechy. Jeho čaro spočíva nielen v jednoduchosti prípravy, ale aj v tom, že si ho ľahko môžete prispôsobiť svojim chutiam a diétnym potrebám. A čo viac? Brownies sa dá ľahko pripraviť v čisto rastlinnej verzii, ktorá chutí rovnako skvele ako tá tradičná.


Použitie rastlinného masla, mlieka a kvalitnej belgickej horkej čokolády bez mlieka dokazuje, že tradičné ingrediencie sa dajú ľahko nahradiť bez akéhokoľvek kompromisu. Výsledkom je dezert, ktorý poteší nielen vegánov, ale aj všetkých milovníkov sladkého. Priložený recept vám vystačí na 10 až 12 stredných kúskov.

POSTUP:

  1. V malom hrnci na miernom plameni roztopíme rastlinné maslo s mliekom a trstinovým cukrom. Nebojte sa spojenia masla a mlieka, pri ohrievaní sa pekne prepoja.
  2. Akonáhle máme roztopené maslo a cukor, pridáme čokoládu a za stáleho miešania ju tiež roztopíme. Do vzniknutej hmoty po kvapkách vmiešame rum a lieskovoorieškové maslo.
  3. V samostatnej mise si preosejeme múku, škrob, kakao, škoricu, kypriaci prášok, premiešame, pridáme soľ a do suchých ingrediencií pridáme tekutú zmes.
  4. Na záver pridáme cca ½ orechov z celkového množstva, ktoré nasekáme na väčšie kúsky a zamiešame do cesta. Pekáč cca 20×20 cm alebo iný menší tvar vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne rozmiestnime čokoládové cesto. Na záver ozdobíme zvyškom orechov.
  5. Zakryjeme alobalom (aby sa orechy nespálili), vložíme do predhriatej rúry na 170 °C a pečieme cca 25–35 minút, podľa výšky cesta.

   

KATKIN TIP  👉   Kľúčom k dokonalým brownies je kvalitná čokoláda a správne načasovanie pečenia – brownies by mali byť na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne. Neprepečte ich! Ako to zistiť? Jednoducho špáradlom. Ak ho z brownies vytiahnete suché, pravdepodobne ste ich prepiekli. Ak na špáradle zostanú mäkké kúsky, je tá správna chvíľa. Ak vytiahnete špáradlo „mokré“, akoby ste ho vložili do surového cesta, brownies ešte potrebujú chvíľu piecť.


Prajeme dobrú chuť!

Autorka receptu

Kateřina Brenkušová alias @czech.veg.mum

Som výživová poradkyňa v oblasti rastlinnej stravy so špecializáciou na deti. Sama mám doma troch malých chlapcov, ktorí sa podobne ako my s manželom stravujú rastlinne. Svoje poslanie vidím hlavne v propagácii vegánstva nielen u dospelých, ale aj u detí, čo je v súčasnosti v spoločnosti stále trochu tabu.

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Vegánske tacos s pečeným cícerom a praženými pekanmi

Vegánske tacos s pečeným cícerom a praženými pekanmi

Vegánske tacos nie sú len rýchlym jedlom, ktoré poteší chuťové bunky, ale aj skvelým spôsobom, ako do jedálnička zaradiť pestrú škálu zdravých ingrediencií.

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánsky citrónový kuskus

Vegánsky citrónový kuskus

Rýchly, chutný a hlavne vegánsky citrónový kuskus vás zaujme svojou chuťou a mimoriadne rýchlou prípravou. Pripravte si ho aj vy!

Ako zavariť orechy a predĺžiť ich trvanlivosť

Ako zavariť orechy a predĺžiť ich trvanlivosť

Zaváranie orechov je jedným z najlepších spôsobov, ako predĺžiť ich trvanlivosť a zachovať ich chuť na dlhšiu dobu.