Postup – Medovníky
- Maslo roztopíme s medom a necháme vychladnúť.
- V mise zmiešame múku, cukor, sódu a koreniny.
- Pridáme vajcia a maslovo-medovú zmes. Vypracujeme hladké medovníkové cesto.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 – 4 mm, následne z neho vykrajujeme požadované tvary.
- Pečieme pri teplote 170 °C približne 7 – 8 minút. Ak neviete, ako dlho piecť medovníky, riaďte sa zlatistou farbou – nesmú príliš stmavnúť, tým totiž dochádza aj k neželanému tvrdnutiu.
- Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sme zachovali ich pekný lesk na povrchu.
🐻 Medvědí tip: Tohle je rychlý a jednoduchý recept na perníčky, které jsou hned měkké bez odležení.
Medovníky patrí k Vianociam
Vôňa medu, škorice a klinčekov patrí k Vianociam rovnako ako stromček či koledy. Niet divu, že sú medovníky jedným z najobľúbenejších koláčikov na Vianoce u nás. V každej rodine sa pritom recept na medovníky dedí z generácie na generáciu, no väčšina pekárov rieši rovnakú dilemu – ako upiecť mäkké medovníky hneď po upečení?
Vianoce sú časom radosti, lásky a pokoja. A buďme k sebe úprimní – spálené či tvrdé koláče sa k nim rozhodne nehodia. Medovníčky sú však v tomto smere poriadne nevyspytateľné. Ľahko totiž tvrdnú a, naopak, ťažko mäknú. V našom článku si však predstavíme konkrétne tipy, ako s týmto neduhom zatočiť.
🧑🍳 Medovníky ako sviatočná pochúťka už po celé stáročia
Tradícia príprava medovníkov je poriadne bradatá, napokon, siaha až do čias staroveku. Už v antickom Grécku a Ríme sa pripravovali koláče sladené medom a ochutené korením – práve akýsi predchodcovia dnešných medovníkov. V 11. a 12. storočí priniesli križiaci z Blízkeho východu do Európy exotické koreniny ako škorica, klinčeky a muškátový oriešok. Tie sa spojili s medom a vytvorili tak základ typickej chute a arómy, ktorú poznáme z dnešných sviatočných stolov.
Najstaršie písomné zmienky o medovníkoch pochádzajú z Francúzska a Nemecka, kde sa piekli tzv. „Lebkuchen“. Postupne sa rozšírili do celej Európy a stali sa súčasťou sviatkov, jarmokov a cirkevných slávností. V Anglicku sa zasa rozhodli francúzsko-nemecký variant ešte vyšperkovať a piecť začali „gingerbread“, teda perníky s pridaným zázvorom.
Medovníky pritom neboli len sladkosťou, ale často aj umeleckým dielom. Už v stredoveku sa používali vyrezávané drevené formy, ktoré im prepožičiavali nádherné tvary a reliéfy.
Dnes sú vianočné medovníky rozšírené po celom svete. V rôznych krajinách na rôznych kontinentoch si ich pekári prispôsobujú svojim predstavám, no ich spoločným znakom naprieč svetom je med, korenie a tradícia zdobenia. Aj preto sú považované za jedno z najtypickejších sviatočných pečív s bohatou históriou.
Ako zmäknú medovníky, keď sú tvrdé?
Niekedy sa stane, že sú medovníky po vychladnutí tvrdšie. Dôvodov je viacero – možno ste ich v rúre nechali dlhšie, ako si zaslúžili. Prípadne ste zvolili nešťastný recept. Nemajte však obavy. Riešenie existuje a je pomerne jednoduché:
- - Vložte ich do uzatvorenej nádoby s kúskom jablka alebo chleba. Tieto potraviny budú postupne uvoľňovať vlhkosť, ktorú suché medovníky nasajú a zmäknú. Zvoliť môžete aj banán či pomaranč. Ovocie však nezabudnite pravidelne kontrolovať a meniť – mohlo by začať plesnivieť a znehodnotiť tak vianočné pečivo.
- - Skladujte ich pri izbovej teplote, nie v chladničke. To platí obzvlášť v prípade, ak si medovníky pripravujete v predstihu (niekoľko týždňov pred Vianocami). V chlade by sa cesto vysušilo a stratilo arómu, kým pri izbovej teplote si medovníky udržia prirodzenú vlhkosť aj vôňu.
- - Ďalším spôsobom je zvlhčenie priamo v rúre. Nastavte teplotu asi na 100 – 120 °C a poukladajte ich na rošt v rúre. Pod nich umiestnite misku s vodou a rúru zatvorte. Vodu nechajte po dobu niekoľkých minút odparovať – nasiakne sa do medovníkov. Následne ich môžete preložiť do uzatvárateľnej nádoby.
Čím potrieť a ako zdobiť medovníky?
Niekto medovníčky zdobí, iný nie. Ak máte ozdobné vykrajovačky s pečiatkami, v zásade to nie je potrebné. Vedzte však, že ak si medovníky ozdobíte, budete mať radosť hneď dvakrát. Zdobenie je totiž skvelá rodinná aktivita. A keď koláčiky po niekoľkých týždňoch vytiahnete z komory, vyčaria vám úsmev na tvári opäť. Poďme sa preto pozrieť na tie najlepšie polevy a posýpky na medovníky.
1. Cukrová poleva na medovníky
Pripravuje sa z práškového cukru a bielka. Je ideálna na linky, srdiečka či jemné vzory. Na základnú dávku vám postačí 150 gramov cukru, jeden bielok a šťava z polovice citróna. Nezabúdajte, že poleva musí mať hustú konzistenciu, aby sa dala dobre vytláčať zo zdobiaceho vrecka.
2. Čokoládová poleva
Dobrou voľbou je aj roztopená horká alebo mliečna čokoláda. Medovníky ňou môžete preliať, prípadne ich do nej úplne namočiť tak, ako to poznáte z pultov supermarketov.
3. Farebné posýpky a guľôčky
Takéto zdobenie ocenia najmä deti. Nezabudnite im nakúpiť vhodné posýpky – potešia ich najmä snehové vločky a farebné cukrové guľôčky.
4. Orechy a sušené ovocie
Ak hľadáte zdravšiu verziu zdobenia, siahnuť môžete napríklad po lyofilizovaných jabĺčkach, malinách či mletých alebo drvených orieškoch.
Ako skladovať medovníky?
Už sme si povedali, že pre vianočné medovníky je nevyhnutné správne skladovanie. Len tak totiž docielite ich jedinečnú arómu na sviatočnom stole prelínajúcu sa s lahodnou jemnou textúrou.
- → používajte plechovú alebo sklenenú nádobu s viečkom,
- → jednotlivé vrstvy medovníkov prekladajte papierom na pečenie, aby sa nezlepili,
- → pridajte kúsok chleba, jablka či iného ovocia na udržanie vlhkosti.
Bezlepkové medovníky a tipy, ako si ich pripraviť zdravšie
Pre celiatikov či ľudí, ktorí sa vyhýbajú lepku, existujú chutné alternatívy. Skúsiť môžete bezlepkové medovníky z mandľovej múky. K dispozícii je však viacero variantov, ako si pripraviť zdravé medovníky v pohodlí vášho domova:
- - bežný rafinovaný cukor nahraďte trstinovým alebo kokosovým,
- - maslo vymeňte za kokosový olej,
- - namiesto bielej múky použite špaldovú, ovsenú alebo spomínanú mandľovú múku. Tou navyše docielite jemnú orieškovú chuť.
FAQ – najčastejšie otázky a odpovede
Ako dlho piecť medovníky, aby boli mäkké?
Medovníky sa pečú krátko, zvyčajne 7 – 8 minút pri teplote 170 °C. Ak sa pečú príliš dlho, vysušia sa a zostanú tvrdé.
Čím potrieť medovníky?
Najčastejšie sa používajú rozšľahané vajíčka, ktoré im dodajú krásny zlatistý lesk. Niektoré gazdinky používajú aj mlieko alebo sladkú smotanu pre jemnejší vzhľad.
Ako zdobiť medovníky?
Najobľúbenejšia je cukrová poleva z práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy. Na ozdobenie môžete použiť aj čokoládu, oriešky, lyofilizované ovocie či farebné posýpky.
Ako skladovať medovníky, aby nezostali tvrdé?
Najlepšie je dať ich do uzatvorenej plechovej alebo sklenenej nádoby a skladovať ich pri izbovej teplote. Ak sú tvrdšie, pridajte k nim kúsok jablka alebo chleba – uvoľňujú vlhkosť a medovníky rýchlo zmäknú.