Kategórie

[POSTUP] Ako si pripraviť domácu granolu

[POSTUP] Ako si pripraviť domácu granolu

Zmes zapečených ovsených vločiek, orieškov, semienok a sušeného ovocia budete pravdepodobne poznať skôr pod názvom granola. Táto univerzálna pochúťka je skvelým základom na prípravu vyváženého jedla a ľahko si ju pripravíte aj u seba doma.

Čo je granola a prečo sa pustiť do jej domácej prípravy

Miska granoly doplnená o mlieko a ovocie je rýchlo pripravenými raňajkami či desiatou. Oproti klasickému müsli, aké možno máš doma v špajze, sa líši v jednej zásadnej veci – je upečená. Tradičné müsli sa totiž konzumuje surové, zatiaľ čo granola domáca sa tepelne upravuje a získava tak svoju chrumkavú textúru.


A aj napriek tomu si ju vieš pomerne jednoducho pripraviť doma z vlastných zásob. Hlavným dôvodom, prečo sa do toho pustiť, je predovšetkým variabilita receptu, ktorý máte úplne vo vlastných rukách. Do zdravej domácej granoly si môžete pridať presne to, na čo mate chuť, alebo to, čo potrebujete spotrebovať.


Ďalšou výhodou je možnosť prispôsobiť si porcie podľa seba – každý týždeň si tak môžete pripraviť inú príchuť. Navyše budete presne vedieť, aké má vaša vlastnoručne vyrobená domáca granola fit zloženie, a určite sa vyhnete používaniu palmového oleja či konzervantov a farbív.


🔎 Ak byste sa o pôvode granoly chceli dozvedieť viac, prečítajte si náš článok Ako na zdravú granolu.


Čo tvorí základ receptu na domácu granolu

→ Základným stavebným kameňom každej zdravej domácej granoly (a nielen tej domácej) sú samozrejme ovsené vločky.

→ Kvalitný tuk – výborne poslúži kokosový olej, repkový alebo olivový olej.

→ Na prirodzené osladenie môžete použiť med alebo javorový sirup.

→ O chrumkavú textúru sa postarajú orechy či semienka.

→ Pre dokonalé doladenie si pripravte aj korenie, napríklad škoricu, a sušené alebo lyofilizované ovocie.


POSTUP:

  1. Priprav si plech vyložený papierom na pečenie a nechaj predhriať rúru na 160 °C.

  2. Vo veľkej mise zmiešaj dohromady ovsené vločky, orechy, semienka a vybrané korenie.

  3. Prichystaj si malú misku a vlož do nej tekuté ingrediencie – med (prípadne javorový sirup) a kokosový olej (alebo iný rastlinný olej). Dôkladne premiešaj a vlej do väčšej misy so suchými ingredienciami.

  4. Všetko dôkladne premiešaj a zmes rovnomerne rozprestri na plech.

  5. Peč približne 20 až 25 minút pri 160 °C. Počas pečenia odporúčame zmes raz až dvakrát premiešať.

  6. Po upečení nechaj zmes vychladnúť a až potom pridaj sušené či lyofilizované ovocie (alebo oboje). Pridať môžeš aj čokoládové kúsky.


Rôzne chuťové variácie

Už sme tu spomínali, že jednou z výhod domácej granoly je jej veľká variabilita. Kedykoľvek si tak môžete pripraviť rôzne príchute, podľa toho, na čo práve dostanete chuť. Poďme sa teda navzájom inšpirovať a predstaviť si spoločne niekoľko možných verzií domácich granol.

🟢 Domáca granola s čokoládou

Ak patríte medzi milovníkov sladkého, túto dobrotu si určite musíte pripraviť. Do základného receptu na granolu pridajte pár lyžíc kvalitného kakaa a ihneď po upečení granolu ešte vylepšite čokoládovými kúskami z kvalitnej horkej čokolády. Keďže bude granola ešte horúca, čokoláda sa krásne rozpustí a dodá granole jedinečnú chuť. Nie náhodou jednu takú čokoládovú granolu s čučoriedkami máme aj v našej ponuke, môžete ju tak so svojím domácim výtvorom porovnať.



🟢 Domáca granola s medom alebo jablkami

Osvedčená klasika, ktorá vás nesklame. Chuť medu k ovseným vločkám jednoducho patrí a dokonale ju podčiarkne pridanie chrumkavých orieškov, kokosových plátkov alebo sušených jabĺk. Vyskúšať môžete tiež lyofilizované, teda mrazom sušené ovocie, ktoré sa nielen do domácej granoly pridáva až po jej upečení. Vďaka šetrnému sušeniu mrazom neprichádza o žiadne vitamíny ani minerály, a teda nimi bude vaša domáca granola doslova nabitá. Rovnako ako tá naša!


Budeme radi, keď okrem vlastnej granoly ochutnáte aj našu granolu s medom a orieškami alebo granolu so škoricou, bielou čokoládou a jablkami.




🟢 Fit domáca granola bez cukru

Túto variantu ocenia najmä vyznávači aktívneho životného štýlu. Do základného receptu na domácu granolu sa totiž dá pridať napríklad proteínový prášok, ktorý zmes obohatí o potrebné bielkoviny. Pre poriadnu dávku energie sa oplatí ešte prisypať mandle, sušené čučoriedky alebo chia semienka.


GRIZLY TIP: Granolu možno pripraviť aj v bezlepkovej verzii

Stačí do receptu zaradiť bezlepkové ovsené vločky a starostlivo skontrolovať všetky ostatné ingrediencie, aby nedošlo k nechcenej kontaminácii lepkom. Mimochodom, všetky Grizly granoly, ktoré si sami vyrábame, sú rovnako bezlepkové.


🟢 Domáca slaná granola

Doteraz sme sa tu zmieňovali iba o sladkých variantoch granoly, avšak naslano si ju samozrejme môžete vytvoriť tiež. Do ovseného základu môžete primiešať olivový olej, sušené paradajky, rôzne semienka, štipku himalájskej soli, sušené syry alebo oriešky. Nezabudnite ani na rôzne zmesi korenín, ktoré slanej domácej granole dodajú ten správny šmrnc. Rovnako ako ho dodali našej rade zapečených slaných mixov Salties.



Ako na domácu granolu bez rúry

Jednoducho! Domácu granolu si totiž môžete pripraviť napríklad na panvici alebo v stále populárnej horúco-vzdušnej fritéze. Postup je v základe rovnaký ako pri pečení v klasickej rúre, líši sa len v malých detailoch. V horúco-vzdušnej fritéze sa takzvaná air fryer granola pečie približne 12 minút na 170 °C.


Na panvici si prípravu granoly musíte rozdeliť na niekoľko krokov. Najprv na rozpálenej panvici opekajte po dobu asi 3 minút ovsený základ granoly. Potom pridajte orechy a semienka a ďalšiu minútu zmes miešajte. Následne prichádza na rad pridanie kokosového oleja (alebo pokojne iného), korenia a sladidla (napríklad javorového sirupu). Opäť všetko dôkladne premiešajte, povarte ďalšie 2 až 3 minúty a premiestnite hotovú granolu na tanier vyložený papierom na pečenie. Nechajte vychladnúť a máte hotovo.


Skladovanie domácej granoly


Domácu granolu skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe, najlepšie s tesniacim viečkom, aby sa ku granole nedostal vzduch. Len tak vám totiž vydrží dlho chrumkavá.


Uchovávajte ju na suchom a chladnom mieste, mimo dosah slnečných lúčov a zjedzte do 3 až 4 týždňov. Prípadne ju dajte do chladničky, kde vám vydrží až 2 mesiace.


Ak plánujete granolu uchovávať mesiace, možno ju na 3 mesiace zmraziť. Vďaka nízkej vlhkosti si domáca granola udrží svoju kvalitu aj chrumkavú textúru po dobu niekoľkých mesiacov. Odporúčame ju rozdeliť na niekoľko menších porcií a umiestniť do mraziacich vrecúšok. Keď príde jej čas, nechajte ju rozmraziť pri izbovej teplote.

Ako a s čím granolu jesť

To je veľmi jednoduché. Granola je výborná s bielym jogurtom (najlepšie gréckeho typu) alebo s mliekom. Doplniť ju môžete ešte o ďalšiu dávku orieškov, sušeného a lyofilizovaného ovocia či o lyžičku orieškového krému. Skvelo chutí aj s rastlinnou verziou mlieka alebo jogurtu a samozrejme s poriadnou dávkou čerstvého ovocia.


Ak ste zvyknutí raňajkovať či desiatovať tzv. smoothie bowls, teda misku krémového ovocného smoothies z rôznych druhov ovocia, využite domácu granolu na jej posypanie. Dobrým nápadom je tiež využiť granolu na desiatu do práce, školy alebo na výlet. Jednoducho si odsypete porciu do krabičky a razom máte pripravenú nutrične vyváženú a energiou nabitú dobrotu.


Túto Matcha Granolu musíte ochutnať


Ak patríte medzi fanúšikov matchy, táto granola by Emma Smetana a jej Jordan by vám nemala ujsť. Namiešali sme ju z bezlepkových ovsených vločiek, kokosových plátkov, čakankového sirupu, kokosového oleja, bielej čokolády, kešu, pekanov, chia semienok, goji a matcha prášku.


🎁 Skvelý tip na darček v krásnom balení!


FAQ sekcia

Čo je to granola?

Jedná sa o zmes zapečených ovsených vločiek, semienok, orieškov a sladidla – väčšinou medu alebo javorového sirupu. Je to chrumkavá a výživná alternatíva k müsli. Často býva doplnená ešte o sušené či mrazom sušené ovocie a kvalitnú horkú čokoládu.

Je domáca granola zdravá?

Áno, určite. Pokiaľ teda na jej prípravu použijete kvalitné suroviny a vyhnete sa používaniu rafinovaných cukrov, veľkého množstva sladidiel, farbív a konzervantov.

Ako sa granola líši od müsli?

Müsli sa väčšinou konzumuje v pôvodnom, teda surovom stave. Oproti tomu granola je tepelne upravená, presnejšie povedané zapečená. Spoločnú potom majú základnú surovinu v podobe ovsených vločiek (pokojne aj bezlepkových).

Ako pripraviť domácu granolu bez cukru?

Veľmi jednoducho, namiesto cukru použite banán, jablkové pyré, datľovú pastu alebo čakankový sirup, prípadne med či javorový sirup. Možností máte hneď niekoľko. My napríklad pri výrobe Grizly granol využívame včelí med kvetový alebo javorový sirup.

Ako dlho vydrží domáca granola?

Dôležité je skladovať ju v uzatvárateľnej nádobe, aby sa k nej nedostal vzduch. V takom prípade vám domáca granola vydrží dva až tri týždne. Keď ju umiestnite do chladničky, doba skladovania sa logicky ešte predĺži.


Autor článku

Profilová fotka autorky článku

Martina Minaříková

Od tej doby, čo som sa naučila písať, vlastne nič iné nerobím. Najprv som písala slohové práce v škole, potom seminárne práce na vysokej škole a teraz mám vlastne veľké šťastie, že sa písanie tak trochu stalo mojou prácou. Píšem o všetkom, o čom sa dá, ale momentálne som až po uši vo svete orieškov, sušeného ovocia a orieškových krémov.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Domáce dipy, dresingy a zálievky: Recepty od Grizly, ktoré oceníte toto leto

Domáce dipy, dresingy a zálievky: Recepty od Grizly, ktoré oceníte toto leto

Prídete na návštevu spojenú s letnou grilovačkou a na stole vám pristane dobre známa omáčka v plastovom obale. Máte na ňu ešte vôbec chuť? Nedali by ste si radšej niečo vlastné? Trvá to len niekoľko minút navyše. Výsledok je neporovnateľný.

Ako pripraviť tie najlepšie desiaty do školy

Ako pripraviť tie najlepšie desiaty do školy

Koniec prázdnin so sebou každoročne nesie nielen drobný smútok z končiacich voľných dní, ale tiež otázku, čo každý školský deň pripraviť (deťom či sebe) na desiatu. Dali sme preto hlavy dokopy a pripravili sme pre vás niekoľko tipov k inšpirácii.

Osviežujúca jahodová torta

Osviežujúca jahodová torta

Pozývame vás do sveta osviežujúcich chutí s úžasným receptom na nadýchanú jahodovú tortu.

Krehké mandľové Amaretti

Krehké mandľové Amaretti

Je načase oprášiť výbavu na pečenie a pustiť sa do pečenia. Tento rok môžete začať s touto netradičnou cukrovinou, ktorá pochádza až z ďalekého Talianska. Krehké amaretti z našej mandľovej múky prevoňajú váš domov a potešia brušká celej rodiny.  Pripravte si tieto ingrediencie: 100 g mandľovej múky Grizly 300 g múčkového cukru + cukor na posypanie štipka kypriaceho prášku mletá vanilka...