Voňavé kakao s vanilkou a perníčkom
Premýšľate, ako si spríjemniť chladný zimný večer? Zababušte sa do huňatej deky a doprajte si šálku poctivého horúceho kakaa! Vôňa škorice, perníkového korenia a vanilky vás okamžite naladí na vianočnú vlnu.
Kakao vás nielen zahreje, obsahuje aj množstvo cenných látok. Je bohatým zdrojom horčíka - zhruba 2 lyžičky pokryjú 14% denného odporúčaného príjmu. Flavonoidné antioxidanty zase pomáhajú znižovať krvný tlak a cholesterol, zlepšujú krvný obeh a posilňujú srdce. Priaznivo pôsobí aj na mozog, najmä na časti, ktoré sú spájané s učením a pamäťou. Theobromín navyše stimuluje produkciu dopamínu – hormónu, ktorý spôsobuje dobrú náladu. S nadsadením teda môžeme kakao označiť ako tekuté šťastie.
Vedeli ste? Kakao sa vyrába z kakaových bôbov , čo sú semienka plodu, ktorý rastie
na strome zvanom kakaovník . Z botanického hľadiska je tento plod ovocie.
Aký vybrať kakaový prášok?
Iba s kvalitnými ingredienciami dosiahnete plný chuťový zážitok. Zabudnite na instantné kakao s hromadou pridaného cukru a siahnite radšej po prémiovom kakaovom prášku. Poradíme vám, na čo sa pri výbere zamerať:
Alkalizované alebo nealkalizované kakao?
Možno ste sa už stretli s termínom alkalizované kakao . Alkalizácia je chemický proces, vďaka ktorému kakao získa tmavšiu farbu, je menej kyslé a ľahšie sa rozpúšťa. Túto úpravu kakaa objavil chemik z Holandska, preto alkalizovaná kakaa často nesú označenie Holandské kakao (prípadne kakao holandského typu) . Poznáte ho aj podľa zloženia, v ktorom nájdete "regulátor kyslosti". Oproti tomu si nealkalizovaný prášok zachováva až o polovicu viac fytonutrientov a tiež svoju prirodzenú, ľahko kyslastú chuť a svetlejšiu farbu.
GRIZLY Nealkalizovaný kakaový prášok BIO
Obsah tuku
Kakaový prášok obsahuje obvykle 10-24% kakaového masla , čo je aromatický rastlinný tuk s radom cenných látok. Pretože v ňom nájdete najmä zdravé nenasýtené mastné kyseliny, nemusíte sa obsahu tuku obávať.
Podľa legislatívy musí byť v kakaovom prášku aspoň 20 % kakaového masla, pod túto hranicu sa jedná o kakaový prášok so zníženým obsahom tuku. Vyšší podiel tuku oceníte najmä pri pečení, vaše dezerty budú vďaka tomu vláčnejšie a menej drobivé.
100% kakao
Dajte si pozor na prímesi - predávajú sa už namiešané kakaové zmesi, ktoré obsahujú zbytočné množstvo cukru, umelých sladidiel a éčok. Z inak zdravého nápoja sa tak razom môže stať kalorická bomba. Najlepšie kakao pripravíte z kvalitného 100% kakaového prášku. Potom už stačí pridať pár voňavých ingrediencií a behom chvíľky vykúzlite domáce kakao s dokonalou chuťou.
-
Recept na voňavé kakao s vanilkou a perníčkom
Postup:
- Mlieko vylejeme do hrnca a pridáme vanilkový struk, kakao, škoricu a perníkové korenie.
- Za stáleho miešania ohrievame na miernom plameni cca 10 min.
- Po uvarení vyberieme vanilkový struk, osladíme a servírujeme.
Recept pre vás pripravila Magdalena Kader Aghová @hungrypanda