Pre mnohých celiatikov je najväčším strašiakom bezlepková diéta. Znamená, že si nemôžete vychutnať vaše obľúbené jedlá? Vôbec nie! Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako sa stravovať pestro, no zároveň si zbytočne neubližovať.
Predpokladá sa, že viac ako polovica celiatikov nie je vôbec diagnostikovaných. Je to najmä pre možnú zámenu príznakov celiakie s inými autoimunitnými ochoreniami. Predovšetkým u dospelej populácie navyše prevláda názor, že celiakia je výsostne detským ochorením. Je to ilúzia, trápiť vás môže začať aj v pokročilom veku.
Čo je celiakia
I keď sa celiakia často zjednodušene označuje ako alergia na lepok, jej fundované vysvetlenie je o čosi komplexnejšie. V skutočnosti ide o autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje tenké črevo. Ak je človek celiatikom, jeho organizmus si vytvára protilátky proti lepku, bielkovine nachádzajúcej sa v pšenici, raži, jačmeni a ovse. Táto reakcia poškodzuje črevné klky dôležité pre vstrebávanie živín z potravy.
Aké sú príznaky celiakie
Ako to už býva pri mnohých ochoreniach, aj v prípade celiakie môžu byť príznaky rôznorodé. Závisia najmä od toho, do akej miery sa telo s lepkom dokáže vysporiadať. Najčastejšie však celiatikov trápia:
- výrazný úbytok hmotnosti,
- celková únava,
- tráviace ťažkosti vrátane častej bolesti brucha, hnačky alebo zápchy,
- pleťové nedokonalosti,
- bolesti kĺbov.
Ak sa bezlepková diéta týka vás alebo niekoho z vašej rodiny, určite vás poteší, že u nás v Grizly nájdete širokú ponuku bezlepkových produktov. Od cestovín a múk až po sladkosti, pečivo a ďalšie produkty. Pre jednoduchšie nakupovanie stačí jednoducho zaškrtnúť filter „Bez lepku“ a objaviť svoje obľúbené chute na pár kliknutí.
Aké pečivo obsahuje lepok
Vyvstáva teda otázka – môžu celiatici jesť pečivo? Ak sa pozrieme na bežne dostupné základné pečivá, odpoveď je jednoznačná. Nie. Nie pečivo vyrobené z pšenice či ražu. Ide o dva najčastejšie zdroje lepku. Podobne je na tom jačmeň, ten sa navyše využíva aj na výrobu piva alebo whisky.
Vo všeobecnosti môžeme povedať, že pšeničné, ražné či jačmenné pečivo vrátane chleba, rožkov, bagiet, cestovín, pizze, koláčov alebo sušienok nie je pre celiatikov vhodné. Pozor by ste si mali dávať aj v prípade ovsených výrobkov. Ovos síce sám o sebe lepok neobsahuje, ale môže ním byť kontaminovaný. Siahajte tak po ovsených produktoch označených ako bezlepkové.
Aké pečivo neobsahuje lepok
Radi by ste si na raňajky dopriali čerstvý rožok? Môžete! Stačí siahnuť po pečive z orechovej, ryžovej či kukuričnej múky, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Na slané pečivo vrátane chleba či bagiet vám odporúčame ryžovú muku, je totiž chuťovo neutrálna.
Ak sa naopak chcete vrhnúť do pečenia zákuskov, neváhajte experimentovať s orieškovými múkami – kešu či pistáciovou. Vašim výtvorom dodajú neodolateľnú chuť. Výborne sa hodia napríklad aj na dochutenie cestovín alebo šalátov. Inšpirujte sa na našom Medveďom blogu, kde nájdete hneď niekoľko receptov z orechových múk. Môžete si vyskúšať pripraviť napríklad bezlepkovú pistáciovú roládu alebo twix rezy z mandľovej múky.
Ako dlho sa telo čistí od lepku
Ak sa už náhodou celiatikovi stane, že do tela prijme lepok, zrejme sa nevyhne tráviacim ťažkostiam. Dôležité navyše je lepok odbúrať. Telu to však môže trvať kratšie i dlhšie – závisí od zdravotného stavu konzumentu, množstva prijatého lepku i doby, počas akej bol lepok konzumovaný.
Vo všeobecnosti sa predpokladá, že regenerácia čreva trvá približne 2 – 12 mesiacov. Urýchliť ju môžete prísnym dodržiavaním bezlepkovej diéty či zvýšenou dávkou vlákniny a probiotík podporujúcich zdravie črevnej flóry.
POZOR NA TIETO POJMY!
Ak je vaša strava prísne bezlepková, pripravte sa na podrobné skúmanie výrobkov v obchode. To, koľko času totiž venujete čítaniu zloženia, je totiž z hľadiska vašej dobrej kondície kľúčové. Obozretní buďte najmä pri týchto pojmoch:
Bez lepku
Takáto potravina je pre vás úplne bezpečná. Označenie znamená, že produkt obsahuje v stave, v akom sa predáva, maximálne 20 mg/kg lepku.
Veľmi nízky obsah lepku
Produkt je síce vyrobený z lepku (pšenice, ovsu či ražu), ale podmienkou takéhoto označenia je, že je bol lepok jednej alebo viacerých zložiek znížený na minimum, prípadne nahradený prirodzene bezlepkovou zložkou. Obsah lepku je v tomto prípade 100 mg/kg. Potravina môže byť označená aj symbolom preškrtnutého klasu alebo dodatkom “vhodné pre celiatikov”.
Môže obsahovať stopy lepku
Toto tvrdenie je v praxi preventívne. Výrobcovia ho využívajú v prípade, ak sa v jednej továrni vyrába viacero produktov a na prvý pohľad bezlepkový môže prísť do kontaktu s lepkom. V tomto prípade by mal byť lepok v potravine obsiahnutý maximálne v stopovom množstve. Buďte však opatrní, nariadenia EÚ úroveň stopy neregulujú. Napríklad v susednom Česku určila Státní zemědělská a potravinářská inspekce úroveň stopy lepku v potravinách na desaťnásobok medze stanoviteľnosti koncentrácie alergénu, teda 50 mg/kg.